Omenirea, în fața unor noi pericole. Schimbările climatice ar putea cauza cutremure devastatoare

Omenirea, în fața unor noi pericole. Schimbările climatice ar putea cauza cutremure devastatoareCutremur . Sursa foto: Albund | Dreamstime.com

Schimbările climatice vor ajunge să schimbe lumea pe care o cunoaștem astăzi. Modificările nivelului mării și topirea ghețarilor ar putea spori probabilitatea cutremurelor în următorii ani. Cutremurele sunt unul dintre cele mai misterioase și terifiante dezastre naturale.

Deși avem o idee despre momentul în care se pot produce cele mai mari, altele pot apărea aparent de nicăieri. Acestea distrug orașe și creează dezastre secundare precum incendii, alunecări de teren și tsunami-uri. Schimbările climatice cauzează creșterea numărului altor dezastre naturale, cum ar fi incendiile de vegetație și uraganele. Așadar, ar putea face ca și cutremurele să apară mai frecvente?

Schimbările climatice ar putea spori probabilitatea cutremurelor

Cel mai mare și mai periculos tip de seism este cutremurul tectonic. Aceste cutremure au loc din cauza plăcilor tectonice, plăcile masive de rocă care alcătuiesc scoarța și mantaua superioară a Pământului. Căldura emanată din adâncurile planetei face ca aceste plăci să se miște în medie cu 1,5 centimetri pe an. Presiunea din aceste zone crește până când ajunge la un punct de rupere în care plăcile se vor mișca brusc. Astfel, acestea eliberează energia care provoacă cutremurele.

Un cutremur a rupt asfaltul într-o parcare din Trona, California, la începutul lunii iulie 2019. Sursă foto: Live Science

Un cutremur a rupt asfaltul într-o parcare din Trona, California, la începutul lunii iulie 2019. Sursă foto: Live Science

Spre deosebire de alte dezastre, este aproape imposibil de prevăzut când vor avea loc cutremurele. Acest lucru face ca evacuările planificate să fie aproape imposibile

Din păcate, schimbările climatice ar putea face ca seismele să se producă mai aproape unul de altul și cu o intensitate mai mare. Odată cu încălzirea globală, ghețarii se topesc într-un ritm crescut. Atunci când apa topită a ghețarilor se scurge de pe uscat și ajunge în mare. Terenul care se afla sub ea se ridică, a declarat John Cassidy, seismolog specializat în cutremure la Geological Survey of Canada. Atunci când se întâmplă acest lucru, diferențele de presiune pot provoca declanșarea bruscă a unor falii care anterior erau latente. Cassidy a explicat că astfel se provoacă cutremurele.

Creșterea nivelului mării

Un ghețar din Elveția se topește într-un lac. Topirea ghețarilor ar putea provoca mai multe cutremure în următorii ani. Sursă foto: Live Science

Mai îngrijorătoare decât cutremurele de topire glaciară sunt cele care ar putea fi cauzate de creșterea nivelului mării. Odată cu creșterea acestuia, urcă și presiunea subacvatică pe fundul mării, a declarat Marco Bohnhoff, geofizician la GFZ Helmholtz Centre Potsdam. Pe măsură ce presiunea apei crește, va crește și presiunea pe liniile de falie din apropierea coastei.

„Mai multe cutremure se află la sfârșitul ciclului lor seismic", a declarat Bohnhoff, inclusiv seismele preconizate să se producă lângă San Francisco și Los Angeles în următoarele câteva decenii. „Asta înseamnă că doar o mică creștere a presiunii este suficientă pentru a avansa ceasul seismic. Ar putea fi suficient în multe locuri pentru a declanșa cutremure" a spus expertul.

Chiar dacă am înceta acum să mai folosim gaze cu efect de seră, ar fi nevoie de până la 1.000 de ani pentru ca urcarea nivelului mării să se oprească. Bohnhoff preconizează că, în acest timp, intervalul dintre cutremurele mari de coastă va deveni mai scurt.

Dovedirea acestei predicții ar dura secole. Astfel, cercetarea lui Bohnhoff se bazează în principal pe modelele existente. De exemplu, oamenii de știință au modelat creșterile și scăderile nivelului apei din Marea Salton în ultimii 1 000 de ani. Aceasta este o masă de apă interioară de aproximativ 130 de kilometri nord-est de San Diego. Experții au constatat că, atunci când lacul era plin, se produceau mai multe cutremure de-a lungul faliei San Andreas din apropiere.

Tsunami, alunecări de teren, ploi torențiale

Cassidy nu este sigur dacă creșterea nivelului mării ar provoca o schimbare a presiunii suficient de mare pentru ca aceste cutremure gigantice să se producă mai repede, cel puțin în timpul vieții noastre. El a subliniat că, atunci când se vor produce, schimbările climatice le vor face mai periculoase.

Tsunami-urile declanșate de cutremure vor ajunge mai departe în interior pe măsură ce nivelul mării va crește. Oceanele mai calde vor duce la creșterea precipitațiilor. Va spori riscul de alunecări de teren provocate de cutremure. Ploile vor face, de asemenea, ca seismele să fie mai pronunțate, deoarece orice vibrație în sol umed este mult mai amplificată decât în sol uscat. Dar, din nou, nu vom ști exact ce se va întâmpla până când nu se va întâmpla și, potrivit lui Cassidy, sunt încă multe lucruri pe care trebuie să le aflăm.

„Este un subiect important, despre care sunt sigur că vom vedea o mulțime de informații în lunile și anii următori. Dar indiferent de ceea ce am descoperit, nu sunt vești bune" a spus expertul, conform Live Science .

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News