Peste 1.000 de persoane au luat parte astăzi, la ceremonia de întronizare a noului mitropolit al Olteniei, ÎPS Irineu Popa.
Slujba, la care a participat şi preşedintele ţării, Traian Băsescu, a avut loc la Catedrala Mitropolitană, Biserica Sf Dumitru. Băsescu a fost întâmpinat de primarul Craiovei, Antonie Solomon, şi aplaudat de oamenii aflaţi în curtea catedralei. În interiorul lăcaşului de cult au intrat doar 200 de persoane, restul urmărind evenimentul pe două plasme amplasate de organizatori. Preşedintele Băsescu, sosit în jurul orei 11:30, a mărturisit că “participarea la ceremonia de întronizare este un act de patriotism”.
“Mă înclin în faţa dumneavoastră şi vă mărturisesc că astăzi sunt un ortodox oltean, venit să îşi întâmpine noul mitropolit. Oltenia este o puternică vatră de ortodoxism, şi mă refer aici la tot ceea ce înseamnă spiritualitate în această zonă,” a spus preşedintele. Slujba de întronizare a fost oficiată de PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La ceremonie au participat mitropoliţi din toate zonele ţării, slujba liturgică fiind oficiată de fostul Mitropolit al Olteniei, ÎPS Teofan Savu, actualmente Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
ÎPS Irineu Popa este cel de-al şaselea mitropolit al Olteniei. De la înfiinţare, din anul 1939, postul a mai fost ocupat de Nifon Criveanu, Firmilian Marin, Teoctist Arăpaşu, Nestor Vornicescu şi Teofan Savu.
Irineu Slătineanul s-a născut la 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea, numele de botez fiind Ioan. Este licenţiat în teologie la Bucureşti şi a făcut studii teologice la Paris, iar în 1991 a fost numit doctor în teologie la Institutul Saint Serge din capitala Franţei. Din 1991 este arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului, iar din 1994 este şi conferenţiar la Facultăţile de teologie din Sibiu şi Craiova.
Noul mitropolit îşi doreşte apropierea tinerilor şi intelectualilor de biserică
"Vom sprijini apropierea tinerilor de biserică prin programe sociale şi culturale şi ne vom strădui, în egală măsură, să apropiem pe intelectuali de biserică printr-o diversitate de programe evanghelice şi filocalice. Ne vom îndrepta preocuparea în vederea ajutorării spirituale a sufletelor îngreunate şi lipsite de ocrotire duhovnicească, atât a celor din spitale, cât şi a celor din orfelinate', a spus Irineu Popa, citat de Agerpres. Mitropolitul Olteniei şi-a exprimat convingerea că este necesară reformularea modului de a gândi şi de a trăi în Hristos al clericilor, monahilor şi creştinilor, iar pentru aceasta consideră că trebuie promovată o strategie nouă de a recupera spiritualitatea specifică primelor comunităţi creştine.
Irineu Popa a spus că şi-a propus să realizeze o serie de proiecte, cum ar fi dinamizarea vieţii pastoral-misionare, prin consolidarea parohiilor existente şi prin înfiinţarea altora noi, sprijinirea parohiilor sărace şi intensificarea activităţii social-filantropice în societate. De asemenea, şi-a propus să continue cateheza pentru credincioşi la nivelul parohiei, pentru că, uneori, sub pretextul orei de religie, s-a diminuat necesitatea catehezei. Mitropolitul Olteniei a făcut referire şi la disciplina bisericească, afirmând că în ultimii ani s-a înregistrat o "slăbire progresivă" a acesteia, iar "atitudinea unora de a trece peste Sfintele Canoane şi peste rânduielile bisericeşti, precum şi a altora care trec de la ortodoxie la catolicism sau la greco-catolicism este condamnabilă". (17:02)