Timp de 40 de ani, la Râmnicu Vâlcea a existat cea mai importantă formație din handbalul feminin. La puțin timp după ce-a ajuns în finala Ligii Campionilor, gruparea din Zăvoi a falimentat, sufocată de problemele financiare ale principalului sponsor.
Oltchim Râmnicu Vâlcea rămâne una dintre echipele memorabile ale sportului românesc.
Faliment după 40 de ani glorioși
Handbalistele din Zăvoi au scris istorie într-un sport cu mare priză la publicul din România și au dominat mulți ani competiția internă. Gruparea vâlceană a luat ființă în 1973, iar prima denumire a fost Chimistul. A trăit timp de 40 de ani și a sucombat în 2013. Cu un an mai devreme, Combinatul chimic, măcinat de mari probleme financiare, își retrăsese sprijinul, așa că sfârșitul devenise doar o chestiune de timp.
Au jucat o finală de Liga Campionilor
De-a lungul existenței, handbalistele de la Oltchim au adus la Râmnicu Vâlcea 19 titluri interne, 13 Cupe ale României și două Supercupe interne. Pe plan internațional, clubul a atins apogeul în 2010. An în care a luptat cu trofeul Ligii Campionilor pe masă. Vâlcencele au înfruntat redutabila grupare Viborg, iar danezele s-au impus pe teren propriu, scor 28-21 și în deplasare, scor 32-31. Cam tot ce-a avut mai bun handbalul feminin românesc a trecut prin Zăvoi. De referință rămân Simona Iovănescu, Mariana Târcă, Valentina Cozma, Simona Gogîrlă, Cristina Vărzaru, Steluța Luca, Luminița Huțupan, Cristina Neagu, Oana Manea, Adriana Nechita sau Paula Ungureanu.
O nouă formație la Vâlcea, dar fără legătură cu Oltchim
În 2013, rămas fără sumele considerabile venite dinspre combinatul chimic, Oltchim a dat faliment. Formația nu s-a mai înscris în Liga Campionilor, deși ar fi fost cap de serie la tragerea la sorți. Tot atunci, la inițiativa autorităților locale a fost înființată echipa Handbal Club Oltenia, care a preluat de la Oltchim locul în prima divizie.
Dar această formație nu este considerată continuatoarea glorioasei predecesoare, pentru că n-a primit și palmaresul.