Liderul deputaţilor UDMR Olosz Gergely îşi va oficializa astăzi candidatura la şefia Uniunii, fiind al treilea aspirant la locul lăsat vacant de Marko Bela, după Petre Eckstein Kovacs şi Kelemen Hunor.
"Da, voi candida la şefia UDMR", a declarat ieri Olosz, pentru EVZ.
Calcule via FIDESZ
Odată cu candidatura lui Olosz Gergely, lupta pentru succesiune în UDMR devine mai strânsă. Spre deosebire de Kelemen Hunor, cotat până acum cu prima şansă, liderul deputaţilor Uniunii beneficiază, potrivit unor surse din UDMR, şi de sprijinul FIDESZ.
În acest context, el are un ascendent în relaţia cu Laszlo Tokes, care s-ar fi declarat dispus să nu-şi mai oficializeze partidul- alternativă la UDMR în condiţiile în care Uniunea restabileşte relaţia cu Budapesta.
De altfel, Olosz a declarat recent că locul episcopului reformat este alături de UDMR, neexcluzând chiar regăsirea acestuia într-o viitoare formulă de conducere.
Din calculele pentru şefia UDMR nu lipsesc nici liderii care au pus presiune pe Marko Bela să-şi asume un nou mandat de preşedinte, unii dintre ei nefiind dispuşi să-l susţină pe Kelemen. Ce promite Olosz
- UDMR trebuie să răspundă nevoilor comunității, astfel încât maghiarii din România să nu simtă nevoia să se adapostească sub o altă umbrelă politică. Orgoliile nu trebuie să mai existe, iar viitorul președinte al UDMR are misiunea de a aduce sub însemnele Uniunii toate vocile care au ceva important de spus pentru viitorul maghiarilor din România.
- Trebuie modificată structura Consiliului Permanent Unional, în sensul în care din acest for ar trebui să facă parte doar oameni aleși de comunitățile lor. Din forurile reprezentative ale UDMR trebuie să facă parte reprezentanți ai maghiarilor din zona Partium, din Secuime, dar și din zonele în care comunitățile maghiare sunt de mai mici dimensiuni.
- Uniunea trebuie să fie proactivă pe partea de politici economice a guvernului și a coaliției guvernamentale din care facem parte, să stimuleze investitiile directe în zonele populate de maghiari, să asigure investiții în infrastructura acestor regiuni.
- Pledez pentru bune relații între UDMR si Guvernul Orban, relații care ar aduce beneficii nimănui altcuiva decât maghiarilor din România. Președintele UDMR trebuie să dezghețe relațiile institutionale dintre Uniune și Guvernul Orban.
- Adoptarea legii privind statutul minorităților și reorganizarea regiunilor de dezvoltare
Kelemen schimbă tonul
Şi Kelemen Hunor se repliază. După atacurile la adresa lui Laszlo Tokes şi susţinerea unei politici de independenţă faţă de FIDESZ, liderul UDMR a schimbat tonul.
"O să-i cer domnului Tokes o întâlnire şi o să încerc săl conving să renunţe la înfiinţarea partidului pentru că se pot găsi soluţii de colaborare, cooperare ca să nu mai împărţim electoratul", a declarat ieri Kelemen.
Totodată, el a pledat pentru refacerea legăturilor cu Budapesta. "Această relaţie trebuie revizuită şi trebuie corectată, iar dacă au fost probleme, ele trebuie corectate şi eu am toată deschiderea pentru acest lucru", a spus Kelemen.
POZIŢIONARE
Kelemen lasă uşa deschisă PNL-ului
În plină ofensivă pentru şefia UDMR, Kelemen Hunor se poziţionează şi faţă de celelalte partide. Liderul Uniunii pledează pentru păstrarea coaliţiei cu PDL, dar nu exclude o viitoare colaborare cu PNL.
"Este nevoie de un proiect coerent pe termen mediu. Pentru a duce la bun sfârşit ce am început, alături de PDL, şi aici mă refer la reformă, este nevoie de 4-5 ani. Eu vorbesc de un proiect politic aşezat în centru dreapta, care nu exclude o alianţă cu partidele care au o gândire apropiată de a noastră. Din acest punct de vedere PNL este foarte apropiat de proiectul nostru. Noi vom rămâne deschişi şi în acest moment nu există niciun raţionament de a pleca din coaliţia cu PDL", a declarat Kelemen, ieri, pentru EVZ.
Mai mult, în opinia sa, "între PDL şi PNL nu sunt lucruri incompatibile" care să împiedice un proiect comun, nici măcar când vine vorba despre adversitatea lui Crin Antonescu faţă de Traian Băsescu. "Dacă ai anvergura unui om politic responsabil, poţi să treci peste lucruri care sunt grave, dar nu de neiertat", a spus Kelemen.