Olosz Gergely: "Cine are controlul acum în UDMR vrea să-l păstreze"

EXCLUSIV EVZ. Olosz Gergely susţine că actuala gardă a Uniunii doreşte să-şi conserve influenţa, punând la bătaie pentru asta chiar şi banii ministerelor.

Intrat ultimul în cursa pentru şefia UDMR, Olosz Gergely susţine că jocurile nu sunt făcute, chiar dacă multe dintre filalele Uniunii şi-au declarat susţinerea pentru contracandidatul său, Kelemen Hunor.

În spatele acestei alinieri, susţine el, este interesul actualei gărzi a UDMR de a rămâne la butoane. Iar pentru asta, spune Olosz, s-au pus la bătaie bani în schimbul susţinerii lui Kelemen.

EVZ: Aţi intrat într-o cursă în care pare că nu aveţi nicio şansă. Olosz Gergely: Depinde cine spune că n-am nicio şansă. Abia a început campania electorală.

Aşa este, dar până şi filiala Covasna, din care faceţi parte, îl susţine pe Kelemen Hunor. Este adevărat, dar acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că preşedintele orga nizaţiei, înainte ca forurile să ia decizia, a spus că el îl susţine pe domnul Kelemen. Ca să rămână integritatea organizaţiei am cerut să-l sprijine ei pe Kelemen Hunor dacă vor, pentru că eu o să mă îndrept către comunitate şi am să-i cer susţinerea. Foarte mulţi care îmi sunt prieteni, primari din circumscripţia mea electorală, m-au sprijinit să strâng semnăturile de susţinere pentru a intra în cursă şi, în trei zile, în loc de 1.000 câte îmi erau necesare, am strâns aproape 7.000.

De ce graba aceasta a preşedintelui filialei? Nu cunosc prea mult dedesubturile. Mie mi-a spus că era o promisiune mai veche, făcută în momentul în care nu ştia că eu voi candida.

Să înţeleg că excludeţi presiunile, intimidările pe care le-a invocat un alt contracandidat al dumneavoastră, Peter Eckstein Kovacs? În niciun caz nu exclud acest lucru. Zvonuri am auzit şi eu.

Simţiţi şi dv., ca şi domnul Eckstein, miros de frică în UDMR? Miros de frică eu nu simt. Dar putem considera că este o presiune dacă un ministru sau mai mulţi miniştri, cu pârghii bugetare în spate, sună pe anumiţi oameni, primari de exemplu, şi le recomandă să voteze pe cineva? Decideţi dumneavoastră dacă sunt presiuni sau nu.

Care sunt miniştrii care au pus mâna pe telefon? Se ştiu ei bine care sunt, cei care au interesul să canalizeze voturile într-o anumită direcţie ca nu cumva să se producă schimbări la vârful UDMR.

Chiar credeţi că acest lucru s-a întâmplat în toate filialele care îl susţin pe Kelemen Hunor? Nu ştiu cum s-a întâmplat în toate aceste filiale, dar am confirmări că astfel de lucruri s-au întâmplat.

S-ar mai putea schimba lucrurile la Congres? Sunt convins că da. Delegaţii au un mandat de la comunitatea lor să-i reprezinte interesele. Or, în interpretarea mea, interesul e să ajungem la o schimbare, să mergem într-o direcţie care serveşte comunităţii. Problema e că noi nu avem în UDMR exerciţiul democratic al alegerii preşedintelui. De 20 de ani am avut un singur conducător. Cadrul în care se desfăşoară alegerile este unul de inerţie şi lucrurile par a fie stabilite de dinainte. Pentru că aceşti oameni care controlează aparatul UDMR au pretenţia din nou să ocupe prima linie din partid. Dar sunt convins că nu aşa se va întâmpla.

Ei pun la bătaie bani, spuneaţi, dv. ce oferiţi? Eu ofer ofer o reformă în UDMR, ofer unitatea care acum nu există şi relaţii bune cu maghiarii de pretutindeni care nu există nici ele acum.

Credeţi că veţi avea succes? Laszlo Tokes a început deja să strângă semnături pentru înfiinţarea partidului alternativă la UDMR. Pentru comunitate e important să rămână un întreg. Trebuie să facem eforturi împreună cu domnul Laszlo Tokes şi cu alţii să găsim calea pe care putem continua împreună. Umbrela UDMR permite acest lucru, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că nu putem forţa pe nimeni să intre sub această umbrelă. Să putem merge împreună şi să avem comunitatea unită, trebuie să căutăm punctele comune, să formulăm scopurile pentru care ne luptăm. Sunt convins acest lucru e posibil.

Aţi discutat cu Laszlo Tokes de când aţi intrat în această cursă? Faţă de de contracandidatul meu Kelemen Hunor, care promite că va sta la discuţii nu că va face ceva, eu m-am întâlnit cu domnul Laszlo Tokes şi am vorbit despre viitorul maghiarimii şi sunt convins că pe marginea punctelor comune o să ajungem la o înţelegere care priveşte interesele comunităţii. Mai mult, decât atât, eu am fost şi la Budapesta şi nu am fost ca turist ca domnul Kelemen , am fost să discut cu domnul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, despre viitorul UDMR pe termen lung şi consolidarea relaţiilor întreUDMR şi FIDESZ-KDNP.

Dar nu Budapesta alege preşedin tele UDMR, cum spunea şi Kelemen Hunor. E adevărat, dar cred că el pune greşit problema, vorbind de o independenţă. Este foarte mare diferenţă însă între independenţă şi parteneriat. Noi trebuie să construim o relaţie foarte bună cu guvernul din Ungaria care are o viziune importantă pentru noi ca şi comunitate. Este o viziune pentru maghiarii de pretutindeni, vizează unitatea şi păstrarea identităţii. În contextul în care noi ne aflăm în aceeaşi familie în Europa, şi FIDESZ-KDNP, şi UDMR, şi partenerul nostru PDL, sunt convins că avem o şansă pe care dacă o ratăm nu suntem buni conducători. În contextul actual în care cineva spune că noi trebuie să fim independenţi , nu vede nici interesele comunităţii, nici ale ţării. Noi nu trebuie să facem altceva decât la mâna intinsă să întindem şi noi mâna.

Dacă va ajunge Kelemen preşedinte însă, cum vedeţi Uniunea? Cu domnul Kelemen lucrurile nu se schimbă. Ruptura dintre cei care sunt în afara umbrelei şi cei de sub ea va deveni mult mai adâncă. El deja se teme că nu e unită comunitatea. Nu cred că e capabil să conducă dacă nu are încredere în forţa maghiarimii. În loc să se gândească că trebuie să fie unită, el gândeşte să scadă pragul electoral la 3% tocmai în ideea să poată intra în parlament. Il îngrijorează doar că nu va trece UDMR pragul.

Marko Bela mizează pe el. Pot să înţeleg că îl susţine pe Kelemen Hunnor ca poet şi scriitor, fără să ia în considerare raţionamentul de ordin politic. Dar vreau să-l rog pe domnul preşedinte să-şi ducă la îndeplinre mandatul şi să asigure o competiţie egală şi corectă pentru şefia UDMR.

RELAŢIE

"Cu PSD şi PNL n-avem de ce discuta ieşirea de la guvernare"

Mizaţi în continuare pe PDL? Avem o relaţie bună, care se bazează pe respect. Avem obiective comune şi nu văd de ce ar trebui să ne gândim la o schimbare.

Asta nu vă garantează însă prezenţa la putere după alegeri. Acest lucru nu e valabil dacă o să găsim soluţiile comune ca să scoatem ţara din criză. Şi sunt convins că le vom găsi. Cineva m-a întrebat când cred că vom ieşi din criză? I-am răspuns că atunci când omul de rând simte pe propria sa piele că s-a schimbat ceva. Acum trebuie să punem accent pe stimularea economiei, pe încurajarea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă.

V-a întrebat când ieşim din criză, eu vă întreb când va ieşi UDMR de la guvernare? Sunt convins UDMR nu trebuie să iasă de la guvernare. Nu văd ce avantaje am avea acum dacă am ieşi şi ne-am alătura altora. De ce să dăm vrabia din mână pentru cioara de pe gard?.

Excludeţi din start dialogul cu PSD şi PNL? Cu PSD şi PNL trebuie să avem discuţii, dar pe alt subiect decât ieşirea de la guvernare.