Fostul premier israelian Ehud Olmert a fost achitat ieri în două procese de corupţie deschise împotriva sa, dar a fost condamnat într-un al treilea dosar, în care este acuzat de abuz de încredere, o faptă mai puţin gravă.

Olmert, care a demisionat din fruntea guvernului de la Ierusalim în 2009 după ce au izbucnit aceste scandaluri, este cel dintâi premier din istoria Israelului adus în faţa justiţiei sub acuzaţia de corupţie.

Instanţa nu a stabilit deocamdată pedeapsa pentru abuz de încredere, însă fostul premier ar putea fi condamnat doar la câteva luni de muncă în folosul comunităţii.

Condamnarea a fost pronunţată în aşa-numitul dosar "Centrul de investiţii", o instituţie oficială prin intermediul căreia Olmert a favorizat eliberarea de împrumuturi sau de garanţii oficiale în beneficiul unor societăţi administrate de Uri Messer, fostul său asociat într-un cabinet de avocatură. În celelalte două procese în care a fost achitat, Olmert era acuzat că a primit sute de mii de dolari sub formă de mită şi că şi-ar fi decontat cheltuieli de călătorie în interes personal.

Chemat înapoi în politică

Olmert a ieşit zâmbitor din sala de judecată după pronunţarea verdictelor. Dacă ar fi fost găsit vinovat de fapte de corupţie, el ar riscat ani grei de închisoare.

Mai mulţi deputaţi din partidul Kadima, formaţiunea a cărei conducere a pierdut-o tot pe fondul scandalurilor de corupţie, i-au cerut lui Olmert să se întoarcă în viaţa politică. "Încă nu mi-am spus ultimul cuvânt", a fost replica fostului premier.

El i-a succedat în fruntea guvernului israelian lui Ariel Sharon care a suferit un atac cerebral în 2006.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/HlWeUl0xKOk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>