O delegaţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, condusă de preşedintele Octavian Morariu, a fost timp de patru zile în Marea Britanie, unul dintre principalele obiective fiind găsirea unui loc adecvat pentru cazarea sportivilor români la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra. Reprezentanţii COSR au vizitat baza sportivă din Tonbridge, un oraş situat la aproximativ 40 de kilometri de capitala britanică şi urmează ca, împreună cu oficialii federaţiilor, să se decidă dacă România îşi va stabili acolo cartierul general.
„Este vorba de o şcoală veche. Datează de pe la 1500. Are foarte multe facilităţi sportive, piscină, săli de recuperare, un studio TV. În plus, este amplasată într-o zonă foarte liniştită. Mie mi-a plăcut şi cred că este ceea ce ne trebuie. Dar vom face o misiune cu reprezentanţi ai federaţiilor pentru ca şi ei să-şi exprime părere. Este important ce cred ei. Ei ştiu cum este mai bine pentru sportivi”, a declarat, astăzi, preşedintele COSR, pentru evz.ro.
Şcoala pentru băieţi din Tonbridge a fost fondată în 1553 de Sir Andrew Judde. Anul trecut, instituţia şi-a deschis Centrul pentru Sport şi Media, în speranţa de a fi aleasă bază oficială de antrenament pentru Jocurile Olimpice din 2012. Costurile pentru crearea acestui centru s-au ridicat la 11 milioane de lire sterline. Printre facilităţile oferite de centrul sportiv al şcolii din Tonbridge se numără o piscină de 25 de metri cu şase culoare, cinci săli unde se poate practica badminton, baschet, volei, o sală pentru scrimă, arte marţiale şi tenis de masă, o sală de fitness dotată cu toată aparatura necesară.
Printre cei care au învăţat la şcoala pentru băieţi din Tonbridge se numără toboşarul formaţiei „Yes”, Bill Bruford, foştii jucători de cricket Colin Cowdrey şi Chris Cowdrey, scriitorii E. M. Forster („Cameră cu vedere”) şi Frederick Forsyth („Ziua şacalului”).
Se vizează o reformă în sport
Referitor la lipsa rezultatelor din sportul românesc la competiţiile de după Jocurile Olimpice de la Beijing, Morariu a declarat: „Nu sunt pesimist, fiindcă nu vreau să creez o psihoză vizavi de Jocurile Olimpice de la Londra. Pot să spun că sunt prudent. Mai sunt trei ani până la Olimpiadă şi orice se poate întâmpla”.
Pe de altă parte, la Camera Lorzilor din Palatul Parlamentului Marii Britanii, a fost semnat un acord bilateral de cooperare şi parteneriat în domeniul sportiv şi olimpic între COSR şi comitetul britanic, potrivit căruia vor fi făcute schimburi de experienţă la nivel de tehnicieni, medicină sportivă, antidoping şi ştiinţa sportului. La acest eveniment, România a fost reprezentată de Octavian Morariu, directorul sportiv Alexandru Epuran, directorul de cabinet al preşedintelui, Cristian Butariu, şi ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga.
La nivel naţional, oficialii din COSR vor o reformă a sportului. „În colaborare cu cei din Comisia pentru Ştiinţă şi Învăţământ vrem să punem la punct un proiect prin care sportul de performanţă să fie coordonat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Eu cred că este cea mai bună soluţie şi vom discuta şi cu cei din MTS”, a spus Morariu.
Preşedintele COSR nu a comentat actualul scandal legat de Monica Iacob-Ridzi, ministrul tineretului şi sportului. „Nu are legătură cu sportul. Pot doar să spun că, din punctul de vedere al COSR, colaborarea cu MTS a fost foarte bună”, a menţionat Octavian Morariu.