Din martie 2022, adică de la începutul invaziei pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, fabricile elvețiene au primit 75 de tone de aur din Rusia pentru prelucrare, profitând de faptul că este importat din Londra, evitând, astfel, sancțiunile.
În ultimii ani, așa-numitele „rafinării” (adică fabrici în care se rafina aurul) din Elveția au prelucrat o cantitate mare de aur de origine rusă, care a venit prin Londra, potrivit publicației Pravda.ua.
În total, 110 tone de aur în valoare de peste șase miliarde de franci elvețieni (6,6 miliarde de dolari) au trecut prin rafinăriile elvețiene din 2021. De la începutul războiului, numai în martie 2022, aproximativ 75 de tone au fost prelucrate în Elveția.
Dacă înainte de război, Elveția importa în medie 20 de tone de aur rusesc pe an, atunci doar în primele cinci luni ale acestui an, 38 de tone de aur din Rusia au fost importate în Elveția din Londra, oraș unde locuiau, până la începutul războiului, foarte mulți oligarhi ruși. În mod similar, exporturile de aur rusești către Marea Britanie au crescut în ultimii ani.
Marea Britanie, un intermediar în transportarea aurului rusesc
Creșterea vânzărilor de aur din Rusia către Elveția prin Marea Britanie ar putea fi pregătirea pentru un război la scară largă și ar putea deveni o sursă suplimentară de venit în fața sancțiunilor.
„Dacă rafinăriile elvețiene acum importă și topesc acest aur, este neproblematic din punct de vedere juridic, dar foarte discutabil din punct de vedere etic”, explică fostul profesor de drept penal și expert în comerțul cu aur Mark Piet, deoarece rafinarea face „aurul rusesc discutabil din punct de vedere etic” din aur marcat elvețian.
În același timp, rafinăriile din Elveția nu văd o legătură între prelucrarea aurului de origine rusă și războiul de agresivitate al Rusiei în Ucraina. Ei susțin că aurul a fost importat din Marea Britanie înainte de invadarea Ucrainei și impunerea de sancțiuni.
Din august 2022, Elveția a interzis cumpărarea, importul sau transportul de aur din Rusia. Serviciul vamal al țării susține că toate importurile recente de aur de origine rusă nu încalcă sancțiunile și legislația.
Anterior s-a raportat că exportul de produse farmaceutice din Elveția către Rusia în ultimul an a fost la un nivel record, în ciuda faptului că țara a aderat la toate sancțiunile Uniunii Europene împotriva agresiunii ruse.