Olanda: zeci de mii de minori, abuzaţi sexual în şcolile bisericii catolice între 1945 şi 2010

Olanda: zeci de mii de minori, abuzaţi sexual în şcolile bisericii catolice între 1945 şi 2010

Zeci de mii de minori au fost abuzaţi sexual în diferite instituţii patronate de biserica catolică olandeză între 1945 şi 2010, iar 800 de presupuşi autori au putut fi identificaţi, se arată într-un raport redactat de o comisie de anchetă independentă, citat de BBC.

Ancheta a fost declanşată în urma unui scandal sexual declanşat la o şcoală catolică din estul Olandei.

În baza a 1.795 de semnalări, comisia a reuşit să identifice din august 2010 numele a 800 de autori de abuzuri sexuale care lucrează sau au lucrat pentru dioceze, potrivit raportului care precizează că, din cele 800 de persoane, cel puţin 105 sunt încă în viaţă.

Anchetatorii au ajuns la concluzia, după ce au discutat cu un număr ridicat de absolvenţi ai seminariilor catolice, că unul din cinci elevi din instituţiile catolice a fost victimă a unui abuz sexual.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma mai multor dezvăluiri făcute de presă cu privire la presupuse cazuri de abuzuri sexuale, conferinţa episcopală olandeză şi conferinţa institutelor religioase olandeze au anunţat la 9 martie 2010 că vor o anchetă extinsă, externă şi independentă asupra abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului catolic asupra unor copii.

Compusă din şase persoane, printre care şi fostul ministru Wim Deetman, un fost judecător, profesori universitari şi un psiholog, comisia şi-a deschis la 24 august 2010 ancheta asupra unor abuzuri comise în perioada cuprinsă între 1945 şi zilele noastre.

Liderii bisericii au anunţat că vor pune la punct un sistem de despăgubire a victimelor în funcţie de gravitatea abuzului suferit.