Revin controalele la granițe în Schengen. Cum vor fi afectați românii

Revin controalele la granițe în Schengen. Cum vor fi afectați româniiOlanda graniță. Sursa foto: Strategikon.com

Mai multe state din UE, inclusiv Olanda, impun controale la frontiere, în ciuda faptului că a scăzut numărul cererilor de azil anul acesta. După Germania, a venit rândul olandezilor să impună controalele terestre.

Olanda vrea controale frontier. Când intră în vigoare decizia

Olanda impune controale la toate frontierele sale terestre. Restricțiile încep de pe data de 9 decembrie. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al ministrului pentru azil şi migraţie, Marjolein Faber.

Controalele la frontierele terestre, toate cu state din spaţiul Schengen de liberă circulaţie, vor fi în vigoare pe o perioadă de şase luni. Decizia face parte din măsurile mai ample împotriva migraţiei propuse de coaliţia de dreapta condusă de Partidul Libertăţii (PVV) de extremă dreapta şi anti-musulman al lui Geert Wilders.

Migranţii ilegali, inclusiv solicitanţii de azil care deja au cerut azil pentru alte țări, vor fi returnaţi către Germania şi Belgia”.

Mai mult, liderul PVV a anunțat, de asemenea, că vrea ca Olanda „să devină mai puţin atractivă pentru migranţi, astfel încât cei care vin din Africa şi Orientul Mijlociu să se gândească dacă nu le-ar fi mai bine în altă parte”.

Migranți în OlandaOlanda, control la granițe.  Sursa foto: x.com

Germania a reintrodus deja controalele la frontieră

Germania a reintrodus, spre iritarea vecinilor, controale temporare la frontierele sale de vest și de nord, fiind cele mai libere zone până acum. Restricțiile vin cu scopul de a combate migrația ilegală dar și a criminalității transfrontaliere”, a declarat Ministerul de Interne.

Controalele se aplică la frontierele terestre ale Germaniei cu Franța, Belgia, Luxemburg, Olanda și Danemarca pentru o perioadă de șase luni. Este un mare pas înapoi în calea liberei circulații în interiorul Uniunii Europene.

Controalele germane erau deja în vigoare la punctele de trecere terestre estice și sudice, cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția.

Libera circulație în Spațiul Schengen devine o reală problemă. De exemplu, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a avertizat că, în cazul în care Germania trimite imigranți înapoi peste granița comună, Austria va răspunde prin trimiterea lor spre est, spre Balcani.