Olanda spune „Nu” SUPRAVEGHERII în MASĂ pe Internet!

Olanda spune „Nu” SUPRAVEGHERII în MASĂ pe Internet!

În plin scandal Facebook, plebiscitul din Olanda se opune ca serviciile secrete să aibă acces la datele utilizatorilor de internet.

Olandezii au respins cu un scor strâns o lege care abilita serviciile secrete să opereze o supraveghere în masă traficul pe internet, fapt ce reprezintă o înfrângere usturătoare pentru premierul Mark Rutte.

Supranumită „legea pescuitului” de către oponenții săi, legea ar fi permis serviciilor secrete să instaleze aparatură pentru supraveghere capabilă să acopere o întreagă regiune geografică sau cale de comunicații, să stocheze informațiile pentru trei ani și să le dea serviciilor secrete, scrie Reuters.

După numărătoarea a 89% dintre voturi, joi, scorul era de 48,8% Nu față de 47,3% DA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea supravegherii fusese aprobată de ambele Camere ale Parlamentului, iar guvernul condus de premierul Rutte a făcut o campanie intensă pentru a determina un vot pozitiv din partea populației. El a susținut că legea este necesară pentru combaterea terorismului, oferind o explicație paradoxală: „Nu este vorba că țara noastră nu este sigură, dar această lege o va face și mai sigură.”

Deși referendumul de miercuri este doar consultativ, Rutte a promis că va lua „foarte în serios” rezultatul votului.

Dacă numărătoarea finală va confirma respingerea legii (ceea ce este aproape o certitudine), ar fi al treilea NU exprimat de olandezi într-un referendum, după dezaprobarea asocierii Uniunii Europene cu Ucraina, în 2015, și refuzul Constituției UE în 2005.

Un exit-poll al televiziunii naționale NOS a anunțat aprobarea referendumului.

Grupul pentru drepturile digitale Bits of Freedom a somat guvernul să reconsidere legea. „Alegătorii au transmis un semnal clar”, a declarat directorul Hans de Zwart. „Legea nu este suficient de bună și necesită îmbunătățiri fundamentale.”

Bits of Freedom a făcut campanie pentru respingerea legii, afirmând că pune în pericol violarea informațiilor private.