Olandezii au respins cu un scor strâns o lege care abilita serviciile secrete să opereze o supraveghere în masă traficul pe internet, fapt ce reprezintă o înfrângere usturătoare pentru premierul Mark Rutte.

Supranumită „legea pescuitului” de către oponenții săi, legea ar fi permis serviciilor secrete să instaleze aparatură pentru supraveghere capabilă să acopere o întreagă regiune geografică sau cale de comunicații, să stocheze informațiile pentru trei ani și să le dea serviciilor secrete, scrie Reuters.

După numărătoarea a 89% dintre voturi, joi, scorul era de 48,8% Nu față de 47,3% DA.

Legea supravegherii fusese aprobată de ambele Camere ale Parlamentului, iar guvernul condus de premierul Rutte a făcut o campanie intensă pentru a determina un vot pozitiv din partea populației. El a susținut că legea este necesară pentru combaterea terorismului, oferind o explicație paradoxală: „Nu este vorba că țara noastră nu este sigură, dar această lege o va face și mai sigură.”

Deși referendumul de miercuri este doar consultativ, Rutte a promis că va lua „foarte în serios” rezultatul votului.

Dacă numărătoarea finală va confirma respingerea legii (ceea ce este aproape o certitudine), ar fi al treilea NU exprimat de olandezi într-un referendum, după dezaprobarea asocierii Uniunii Europene cu Ucraina, în 2015, și refuzul Constituției UE în 2005.

Un exit-poll al televiziunii naționale NOS a anunțat aprobarea referendumului.

Grupul pentru drepturile digitale Bits of Freedom a somat guvernul să reconsidere legea. „Alegătorii au transmis un semnal clar”, a declarat directorul Hans de Zwart. „Legea nu este suficient de bună și necesită îmbunătățiri fundamentale.”

Bits of Freedom a făcut campanie pentru respingerea legii, afirmând că pune în pericol violarea informațiilor private.