Olanda: echipe mobile de medici care eutanasiază pacienţi la domiciliu

Olanda: echipe mobile de medici care eutanasiază pacienţi la domiciliu

Şase medici, însoţiţi de asistente medicale, vor merge de mâine acasă la bolnavii incurabili ca să facă eutanasierea cerută de aceştia şi refuzată de doctorii lor, a anunţat asociaţia asociaţia căreia îi aparţin medicii, citată de AFP.

“Începând de joi, ‘Clinica de la capătul vieţii’ va avea echipe mobile cărora li se pot adresa persoanele ce cred că îndeplinesc criteriile pentru eutanasie", a declarat Walburg de Jong, purtător de cuvânt al Asociaţiei olandeze pentru o moarte voluntară.

Echipele mobile, formate dintr-un medic şi o asistentă medicală cu pregătire specială, vor merge la bolnavii din toată Olanda. Dacă criteriile sunt îndeplinite, medicii vor trece la eutanasierea refuzată de doctorii bolnavilor din convingere sau pentru că nu sunt instruiţi în acest scop, a mai precizat de Jong, adăugând că 70 de bolnavi s-au arătat deja interesaţi.

Acest proiect, aprobat de ministerul olandez al Sănătăţii, este totuşi criticat de una din principalele asociaţii a medicilor olandezi, care se teme că doctorii din echipele mobile nu cunosc destul de bine pacienţii ca să le evalueze corect situaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Asociaţiei olandeze pentru o moarte voluntară, în fiecare an se fac circa 3.100 eutanasieri în Olanda, prima ţară din lume care a legalizat eutanasia, în aprilie 2002. Acesta este autorizată doar dacă pacientul o cere fiind în deplinătatea capacităţilor sale şi are dureri insuportabile din cauza unei boli diagnosticate de un medic drept incurabilă, mai scrie agenţia franceză, preluată de Agerpres.