Cancelarul Germaniei a asigurat din nou Ucraina de ajutorul țării sale în apărarea împotriva invaziei rusești. Putin nu trebuie să reușească să-și atingă obiectivul de a folosi forța pentru a anexa părți dintr-o țară vecină, a spus Scholz.
Update 2 - Kievul impune sancțiuni pentru 108 persoane și 37 de grupuri din Rusia
Ucraina a inclus, duminică, pe lista de sancţiuini, 108 persoane fizice şi 37 de grupuri din Rusia. Printre persoanele sancționate se află un fost prim-ministru şi un fost ministru al Educaţiei, informează Reuters, citată de Agerpres.
„Creştem presiunea statului nostru asupra lor şi fiecare dintre ei trebuie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat Zelenski, după ce a emis decrete în acest sens. El nu a asociat persoanele sau grupurile cu anumite infracţiuni. Decretele conţin o serie de pedepse de 10 ani împotriva persoanelor şi pedepse de cinci ani împotriva grupurilor non-profit, inclusiv unul numit „Fundaţia Copiilor Ruşi”".
Zelenski a anunţat că pe listă sunt incluşi „cei implicaţi în răpirea şi deportarea copiilor ucraineni de pe teritoriul ocupat” şi persoane care „în diferite moduri, ajută teroarea rusă împotriva Ucrainei”.
Printre cei supuși sancţiunilor se numără Dmitro Tabacinik, fost ministru al educaţiei şi ştiinţei, căruia i-a fost revocată cetăţenia ucraineană în februarie, şi fostul premier Mikola Azarov, care avea deja bunuri şi proprietăţi îngheţate. Cei doi politicieni au fugit în Rusia în 2014.
Alte persoane sancţionate sâmbătă au fost Serghei Aksionov, şeful impus Crimeei de ocupantul rus, şi Leonid Pasecinik, pe care Putin l-a numit şef la Lugansk, regiunea din estul Ucrainei pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2022.
Grupurile ruse sancţionate sunt mai ales cele care lucrează cu copii. Unul dintre acestea se numeşte Kvartal Lui, fondat de comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova. Curtea Penală Internaţională de la Haga a emis, luna aceasta, un mandat de arestare împotriva Mariei Lvova-Belova şi a preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care i-a acuzat de crime de război pentru deportarea copiilor din Ucraina.
Update - Rusia acuză un atac ucrainean cu drone asupra Moscovei
Apărarea antiaeriană rusească a respins un atac cu dronă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, deasupra capitalei Rusiei, susține primarul Moscovei, citat de dpa.
Olaf Scholz i-a cerut președintelui rus, Vladimir Putin, să facă primul pas spre o rezolvare pașnică a conflictului. Cancelarul german crede că războiul din Ucraina poate fi terminat prin intermediul negocierilor.
Germania îi cere lui Putin să facă primul pas spre pace
Cancelarul german este de părere că Rusia trebuie să își retragă trupele:
„Trebuie să își retragă trupele", a declarat Scholz în timpul unei vizite la Nuthetal, în landul Brandenburg.
Întrebat dacă există posibilitatea unor negocieri de pace, Scholz a declarat:
„În prezent nu există semne că acest lucru se va întâmpla”, a spus acesta.
Peste 100 de medici ruși îi cer lui Putin să elibereze o femeie care a protestat față de război
Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Vladimir Putin, peste 100 de medici îi cer acestuia să elibereze o femeie încarcerată pentru că a protestat într-un supermarket față de ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei.
Un tribunal din Sankt Petersburg a condamnat-o săptămâna trecută pe Alexandra Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, la șapte ani de închisoare pentru răspândirea de "informații false". Ea a schimbat etichetele de preț din supermarketuri cu sloganuri care criticau ofensiva Rusiei în Ucraina.
Skochilenko, o artistă cunoscută sub numele de Sașa, are probleme de sănătate. Mama ei a declarat recent pentru AFP că o perioadă lungă de închisoare ar fi o "catastrofă".
„În calitate de comunitate medicală, avem îngrijorări serioase cu privire la sănătatea lui Sasha", se arată în scrisoare, publicată sâmbătă pe rețelele de socializare și de site-uri de știri rusești independente.
Atacul cu drone din timpul nopții asupra Ucrainei a provocat întreruperi de energie electrică, potrivit Ministerului Energiei
Armata lui Putin a efectuat un atac major cu drone asupra Ucrainei în cursul nopții. Au fost lovite instalații de infrastructură și au provocat întreruperi de energie electrică în peste 400 de orașe și sate din sudul, sud-estul și nordul țării, au declarat oficialii ucraineni.
Apărarea aeriană ucraineană a doborât 29 din cele 38 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate de pe teritoriul rusesc.
Forțele aeriene au precizat într-un comunicat că atacul asupra mai multor regiuni ucrainene a durat de la ora 20:00, vineri, până la ora 04:00, sâmbătă dimineața.
Ministerul Energiei a mai spus că o rafinărie de petrol a fost lovită în regiunea Odesa.