Ofițeri germani înregistrați în secret când discutau despre distrugerea podului din Crimeea
- Dinu Marian
- 2 martie 2024, 08:28
Bundeswehr, forțele de apărare federale ale Germaniei, se află în centrul unei controverse internaționale după publicarea unei conversații telefonice sensibile de către propagandiștii ruși.
Patru ofițeri de rang înalt din armata germană au fost înregistrați în secret discutând despre potențiala livrare a rachetelor de croazieră Taurus către Ucraina.
O transcriere a unei conversații între ofițerii de top ai Bundeswehr a fost publicată. Cea care a făcut-o este Margarita Simonyan, redactorul-șef al Russia Today. Simonyan a dezvăluit că discuția a avut loc pe 19 februarie. Aceștia discutau telefonic despre un potențial atac asupra Podului Kerci din Crimeea folosind rachete de croazieră Taurus. L-a implicat pe Ingo Gerhartz, inspectorul forțelor aeriene germane, Frank Graefe, șeful departamentului de operațiuni și exerciții. Au participat alți doi ofițeri, Fenske și Frostedte, angajați ai centrului de operațiuni aeriene al comandamentului spațial.
Această dezvăluire a stârnit o undă de șoc în Rusia. Pe 1 martie, Simonyan a declarat că deține o înregistrare audio de 40 de minute a discuției dintre acești oficiali militari germani. În care se conturează planuri pentru un atac cu rachete asupra Podului din Crimeea. Evidențiind că un astfel de atac ar putea fi efectuat fără repercusiuni pentru Berlin. Conversația scursă, pe care canalele de propagandă rusești au început să o circule vineri după-amiază, se presupune că datează din 19 februarie. Autenticitatea înregistrării nu a fost încă confirmată oficial de Bundeswehr, dar indiciile sugerează că ar putea fi autentică. Acest incident a ridicat preocupări privind securitatea comunicațiilor militare și potențiala implicare a serviciilor de informații rusești.
Ofițeri germani discută despre trimiterea de trupe în Ucraina
Conform transcrierii discuției, participanții au evaluat posibilitatea de a furniza Ucrainei rachetele Taurus, care au o rază lungă de acțiune. Ei au indicat că ministrul apărării din Germania, Boris Pistorius, le-a cerut să analizeze această opțiune. În vreme ce cancelarul Olaf Scholz a opus rezistență față de această livrare. Ofițerii Bundeswehr au menționat dificultatea atingerii „podului din est”. Sugerând că ar putea fi necesare între 10 și 20 de rachete pentru această operațiune.
Au adăugat că un atac ar fi fezabil cu rachetele Taurus, în special dacă acestea sunt montate pe avioanele de luptă Dassault Rafale franceze. Mai mult, armata germană a precizat că, în cazul în care rachetele Taurus ar fi transferate Kievului, acestea ar deveni operaționale abia după opt luni, având în vedere necesitatea de a preveni orice folosire inadecvată a lor.
Ziarul Bild a relatat că există numeroase indicii care sugerează autenticitatea înregistrării conversației ofițerilor Bundeswehr despre un posibil atac asupra Podului din Crimeea.
Anchetă internă
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, într-o declarație pentru BILD, a dezvăluit că se desfășoară o investigație pentru a determina dacă comunicațiile Forțelor Aeriene au fost interceptate. "Oficiul Federal pentru Serviciul de Contraspionaj Militar (BAMAD) a inițiat toate măsurile necesare", a spus purtătorul de cuvânt Fară a intra în detalii specifice despre comunicația aparent interceptată.
Această scurgere a fost manipulată de propaganda rusă, încadrând discuțiile speculative ca planuri ale ofițerilor germani de a ataca podul din Crimeea. Astfel de distorsiuni subliniază rețeaua complexă de dezinformare înconjurând conflictul din Ucraina și lupta geopolitică mai largă. Ca răspuns la răspândirea conversației scurse, Bundeswehr a luat măsuri pentru a limita pagubele. Inclusiv blocarea conturilor de pe rețeaua socială X (anterior cunoscută sub numele de Twitter) în Germania care difuzau înregistrarea.
Der Spiegel. Cum au fost interceptați
În urma publicării înregistrării, Oficiul Federal German pentru Protecție împotriva Spionajului Militar (MAD) a făcut noi precizări pentru Der Spiegel. Sunt suspiciuni că părțile ruse ar putea avea acces la comunicațiile interne ale Forțelor Aeriene, Bundeswehr sau chiar ale Ministerului Apărării. Ministerul Apărării din Germania a ales să nu facă declarații detaliate despre această situație. Verificările inițiale ale înregistrării de către departamentul de apărare sugerează autenticitatea acesteia. Posibilitatea falsificării prin tehnologia inteligenței artificiale (AI) pare să fie exclusă. Analiza preliminară indică o neglijență din partea ofițerilor Forțelor Aeriene germane în discuțiile lor, desfășurându-și întâlnirea virtuală pe platforma WebEx, care este considerată insuficient de sigură.
De asemenea, se menționează că cel puțin un participant la întâlnire se afla în Singapore, utilizând probabil telefonul mobil. Fără o linie de comunicație criptată, contrar reglementărilor Bundeswehr. Având în vedere că atât forțele armate germane, cât și Ministerul Apărării organizează frecvent întâlniri virtuale prin WebEx, există îngrijorări că părțile ruse ar putea obține acces la informații interne suplimentare.