Ofițeri de rang înalt implicați în afacerea măștilor neconforme. Nu au fost însă audiați în acest dosar
- Simona Suciu
- 9 februarie 2023, 18:32
Trei ofițeri de rang înalt, printre care și un general ar fi fost implicați în dosarul măștilor neconforme în care sunt cercetați Victor Pițurcă, fiul acestuia și șeful Romarm. Nu au fost audiați în acest dosar, iar unul dintre ei a fost între timp ridicat în grad și decorat de președintele României.
Victor Pițurcă, fiul său, dar și seful Romarm sunt cercetați de DNA într-un dosar penal care vizează producerea de măști neconforme care trebuiau să ajungă în spitalele militare din țară. În afacere ar fi fost implicați și ofițeri de rang înalt din cadrul Armatei Române, dar aceștia nu au fost audiați.
Încă din 2020 există o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti cu privire la contractul încheiat între Ministerul Apărării și o firmă privată, Nici până acum cercetările nu au fost finalizate, iar urmărirea penală a fost începută in rem. Adică cu privire la fapta de abuz în serviciu și nu la o persoană anume. Mai exact nimeni nu a fost pus sub acuzare.
Implicați în afacere
Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, general-maiorul Dragoș Marian Popescu, șeful Direcției medicale din MapN, colonelul Constantin Cristian Popescu, șeful Centrului farmaceutic zonal București și maiorul Cristian Constantin, șeful Secției Achiziții Publice a Centrului farmaceutic zonal București, ar fi și ei implicați în această afacere.
„Colonelul Cristian Popescu a executat ordinul generalului Dragoș Popescu care, la rândul lui, a primit un ordin de mai sus. Așa funcționează Armata”, a explicat, o sursă din MapN, pentru Libertatea.
Potrivit sursei citate, generalul-maior Dragoș Marian Popescu este cel care ar fi girat întreaga afacere. Negocierea contractului de 2,3 milioane de euro s-a purtat pe un grup de WhatsApp. În 20 aprilie 2020, Gabriel Țuțu a primit pe telefon draftul contractului pe care Armata voia să-l încheie. L-a direcționat către Ionel Neacșu, directorul general al Helios Dentserv cu menținea: „Contractul. Vă rog analiză să putem semna mâine”.
Tot atunci, Țuțu i-a trimis lui Neacșu și un document cu oferta ce trebuia depusă de el. I-a dat și două adrese de e-mail, pentru a trimite oferta: una de la serviciul achiziții (achizitii02464@mapn.ro), iar cealaltă, a șefului din MApN (dragos.popescu.dr@gmail.com).
Nerăbdători să primească banii
Pe 21 aprilie 2020, contractul a fost semnat, iar cei implicați erau nerăbdători să își primească banii. Ionel Neacșu era îngrijorat cu privire la plată. „Cum nu au bani? Că mi-au spus că îi au deja. Lasă-mă că vorbesc eu cu ei”, i-s scris Țuțu pe grupul de WhatsApp.
Chiar Dragoș Popescu a dat asigurări că sumele vor fi virate cât mai rapid, după cum reiese din stenogramele aflate la dosar.
Gabriel Țuțu: Vă salut. Ați uitat de mine (emoticon).
Dragoș Popescu: Nu. Pe luni facem deschiderile și pe urmă, până la 13, maxim 15, rezolv.
Gabriel Țuțu: Super. Mulțumesc
Pe 20 mai 2020, pe grupul de WhatsApp au apărut și poze cu ordinele de plată.
Documente suspecte
În afară de generalul Dragoș Popescu, alți doi ofițeri MApN au jucat un rol important în această afacere. Primul este colonelul Constantin Cristian Popescu, pe atunci șeful Centrului farmaceutic zonal București (UM 02464), care era autoritatea contractantă. Al doilea este maiorul Cristian Constantin, șeful Secției Achiziții Publice din acea unitate militară.
„Pentru a da o aparență de legalitate a actelor din procedurile de achiziție, reprezentanții UM 02464 București au atestat, în mod nereal, prin documente, că oferta SC Helios Dentserv SRL ar fi fost selectată încă din data de 5 aprilie 2020”, potrivit procurorilor DNA.
Nicio sancțiune
Generalul Dragoș Popescu este în continuare șeful Direcției medicale din MApN. În noiembrie 2020, el a fost înaintat, prin decret prezidențial, la gradul de general-maior – cu două stele. În 2021, Dragoș Popescu a fost decorat de președintele României cu Ordinul ,,Meritul Sanitar”, în grad de Comandor.
Colonelul Constantin Cristian Popescu este angajat tot la Centrul farmaceutic zonal București. Din 2021, el ocupă funcția de șef serviciu, una inferioară celei deținute în 2020. Maiorul Cristian Constantin a rămas în continuare șef la achiziții la aceeași unitate militară, potrivit libertatea.ro.