În urmă cu o lună, evz.ro a publicat mesajul unui ofițer de poliție care transmitea colegilor săi să nu îi vâneze pe cetățeni cu amenzi, ci să încerce să îi apropie, mai ales că foarte multora faptele nu le pot fi imputate. Decizia CCR i-a dat dreptate. Iată ce spune, acum, ofițerul...
După ce Curtea Constituțională a decis că sancțiunile date în perioada stării de urgență nu sunt constituționale, ofițerul de poliție Sorin Marinescu, cel care, la începutul lunii aprilie, atrăgea atenția asupra abuzurilor comise de unii dintre foștii săi colegi, susține că, „după momentul Caracal, Ministerul Afacerilor Interne a pierdut, prin incompetență, posibilitatea de a-și spăla obrazul și a arata cetățenilor ca aparatul polițienesc este alături de cetățeni și nu împotriva lor”.
Pe 5 aprilie, evz.ro a transmis mesajul fostului șef al Biroului Investigații Criminale de la Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) București, retras din activitate la începutul anului 2020. Comisarul șef Sorin Marinescu, unul dintre cei mai respectați ofițeri de către colegii săi, spunea, atunci:
„Din păcate, constat cu stupoare ca unii dintre semenii noștri ce sunt chemați să vegheze la liniștea cetățenilor și să aplice legea au înțeles într-un mod bizar prevederile „Stării de Urgență”, fapt ce îi face sa aplice legea după cum doresc cu „rânjetul” animalului de pradă în colțul gurii. Nimeni nu spune să nu se aplice legea ferm dar fermitatea în aceste zile trebuie să aibă un profund caracter uman și ținut cont de faptul ca foarte mulți dintre semenii nostri sunt în situația art. 25 din Codul penal, caz în care faptele nu le pot fi imputate”.
Comisarul șef Sorin Marinescu se oferise voluntar ca să sprijine forțele de ordine, așa cum a dezvăluit evz.ro, în exclusivitate...
Alături de foști luptători BAOLP, rezerviști din poliție, jandarmerie și alte structuri ale statului, comisarul șef Sorin Marinescu s-a oferit voluntar ca să să sprijine forțele de ordine, în condițiile în care mulți dintre tinerii polițiști nu au experiența necesară, fapt ce a condus la incidente de stradă, la amenzi abusive dar și la tragedia în urma căreia a fost împușcat un bolnav psihic. Solicitare către conducerea MAI a rămas, însă, fără răspuns.
Acum, în urma deciziei CCR care a decis că sancțiunile date în perioada stării de urgență, în baza ordonanțelor militare, nu sunt constituționale, Sorin Marinescu a transmis:
„După momentul Caracal, Ministerul Afacerilor Interne a pierdut, prin incompetență, posibilitatea de a-și spăla obrazul și a arata cetățenilor ca aparatul polițienesc este alături de cetățeni și nu împotriva lor.
Cum bine știu unii dintre prietenii mei, în mai multe rânduri am atras atenția asupra acestui pericol care paște polițiștii prin capcanele ordonanțelor militare. Polițistul trebuia sa fie „un om printre oameni” și nu sa se transforme în vardist.
Păcat ca am ajuns în situația aceasta dar și mai păcat ca Politia Română a pierdut prin faptul ca nu au întins „umărul” cetățeanului pentru a se plânge pe el. Așa își atrăgeau marea masa a populației în detrimentul grupurilor izolate ce au profitat de situație pentru a se victimiza. Păcat de pomii tăiați pentru fabricarea proceselor verbale devenite nule.....”.
În urma deciziei CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, recomandă Guvernului și premierului Ludovic Orban să acorde amnistie tuturor celor care au fost amendați pentru că au încălcat ordonanțele militare.
Renate Weber a precizat că amenzile nu sunt anulate pur și simplu prin decizia CCR ci trebuie contestate mai întâi în instanță. Or, în cazul în care Guvernul ar adopta un act normativ care să-i amnistieze pe cei sancționați, s-ar evita supraîncărcarea instanţelor de judecată.
De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în valoare de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru încălcarea restricțiilor impuse de autorități în perioada stării de urgenţă.