Oficialii de rang înalt fug de regimul lui Putin: „Ți-ai dat seama că democraţia este mai bună decât tirania”

Vladimir Osecikin, un disident rus care locuiește în Franța din 2015, a declarat că numărul oficialilor ruși de rang înalt care fug din Rusia a crescut și că aceștia nu mai suportă războiul produs chiar de șeful statului Vladimir Putin.

Vladimir Osecikin, un disident rus care locuiește în Franța din 2015, a declarat tot mai mulți oficiali ruși de rang înalt aleg să fugă din Rusia și să meargă în Occident din cauza războiului din Ucraina. Cu toate astea, Vladimir Putin îi sancționează pe toți cei care sunt împotriva lui.

Osecikin a fost arestat în Rusia și se află în prezent pe „lista persoanelor căutate" de către autoritățile ruse. El a fugit în Franța, dar familia lui a fost amenințată. El trăiește acum sub pază armată constantă.

Războiul din Ucraina a declanșat „un mare val” de oficiali ruși care și-au părăsit țara. Mulți ruși care apelează la Vladimir Osecikin sunt soldați de rang inferior și oligarhi ruși. El a declarat că și un fost ministru al guvernului și un fost general rus cu trei stele i-au cerut ajutorul pentru e pleca din Rusia.

Luna aceasta, Osecikin a ajutat și un fost comandant Wagner care a fugit din Rusia pe jos în Norvegia pentru a cere azil. Acesta nu a mai vrut să-l ajute pe Vladimir Putin în război. „Atunci când persoana este de nivel foarte înalt, înţelege foarte bine cum funcţionează maşinăria regimului lui Putin şi înţelege foarte bine că, dacă vorbeşte despre asta, există un risc foarte mare de terorism cu Noviciok sau de asasinare”, a declarat Osecikin.

Ce primesc cei care îi ajută pe ruși să fugă

Cu toate astea, și Osecikin are beneficii după ce îi ajută să fugă din țară. „Şefii noştri din FSB le-au cerut agenţilor lor din Europa să afle despre ‘mercenarii’ care vor merge în Ucraina. Pe voluntarii care merg să lupte pentru Ucraina îi numesc terorişti. Am păstrat o astfel de corespondenţă”, a declarat el.

Mulți ruși fug din țară cu documente militare, informații despre corupția din cadrul armatei și înregistrări secrete, a declarat Osecikin. Dezertorul trebuie să-şi construiască o anumită credibilitate ca să fie ajutat. „Ai nevoie de motive întemeiate pentru a dezerta”, a declarat Yakovleff. „Nu este aşa, dintr-o dată, că ţi-ai dat seama că democraţia este mai bună decât tirania şi, prin urmare, te-ai înfiinţat aici”, precizează el. „Aceasta este una dintre primele întrebări pe care şi le vor pune agenţiile de informaţii: De ce dezertează tocmai acum această persoană?”, a arătat el, potrivit CNN.