Pentru tot anul 2022, medicii de familie sau specialiști au scris 8,36 de milioane de concedii medicale, care au totalizat peste 40 de miloane de zile. Premierul Marcel Ciolacu îi critică pe cei care abuzează de acest sistem, care este destinat oamenilor bolnavi.
Oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au anunțat, în cursul zilei de luni, că nu au cum să îi prindă pe angajații care fentează sistemul și stau acasă, în concediu medical, fără să fie bolnavi.
Propunerea care a existat în Parlamentul României, care se referea la controlul persoanelor aflate în concediu medical, a fost discutată de parlamentari, iar ulterior respinsă.
”A existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă. Vrem să susţinem în continuare din punct de vedere financiar salariaţii care din motive de sănătate nu-şi pot desfăşura activitatea obişnuită, dar trebuie să fim fermi faţă de bolnavii închipuiţi, faţă de cei care fac un sejur în plus sau alte activităţi în folos propriu pe bani publici”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.
40 de milioane de zile de concediu medical
Pentrul anul 2022, bilanțul arată numărul concediilor medicale a fost mai mic, comparativ cu 2021. Cu toate astea, cifra concediilor medicale care trebuie decontate de la bugetul de stat este foarte mare, și anume 8,3 milioane.
Suma care trebuie decontată angajatorilor de la bugetul CNAS este de 5,9 miliarde lei. Din cauza numărului foarte mare de concedii medicale, în prezent există un decalaj de câteva luni, dintre momentul în care angajatorii înaintează actele pentru plata concediului medical, și decontarea propriu zisă de către CNAS.
Trendul numărului mare de concedii medicale care sunt prescrise de către medici se menține și pentru anul 2023.
În primul trimestru, deja au fost contabilizate 1,83 milioane de concedii medicale.
”Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puţin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecţiunii. Totodată, această reglementare are şi rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale. CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc”, a mai transmis instituţia.
Premierul Ciolacu a criticat numărul mare de concedii medicale
Situația privind concediile medicale l-a făcut pe premierul Marcel Ciolacu să intervină și să susțină că s-a abuzat de acest drept, al persoanelor care se află într-o situație de suferință.
”Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunţ că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,3 miliarde de euro. Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoasă la cap”, a completat premierul Ciolacu.