Oficiali americani: Atacatorul de la Burgas, membru al unei celule a Hezbollah care activa în Bulgaria. Alte piste luate în calcul

Oficiali americani: Atacatorul de la Burgas, membru al unei celule a Hezbollah care activa în Bulgaria. Alte piste luate în calcul

Atacatorul sinucigaş care a comis atentatul de la Burgas, împotriva unui unui autocar cu turişti israelieni, era membru al unei celule a mişcării şiite libaneze Hezbollah care activa în Bulgaria, susţin oficiali americani citaţi de ziarul New York Times.

UPDATE: În atentatul din Bulgaria împotriva unui autocar cu turişti israelieni se poate evoca pista mişcării radicale libaneze Hezbollah, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

"Atentatul poartă efectiv unele din semnele distinctive ale Hezbollah, dar nu suntem încă în măsură să stabilim exact cine este autorul", a afirmat Little în faţa presei. Ordine date de militanţii libanezi sponsorizaţi de Iran Conform unor date ale serviciilor americane de informaţii, atacatorul ar fi acţionat cu ordinele speciale pentru a lovi ţinte israeliene, aceste ordine fiind date de Hezbollah, gruparea militantă libaneză sponsorizată de Iran. Alţi doi oficiali americani au confirmat, de asemenea, faptul că Hezbollah ar fi în spatele atacului de la Burgas, fără a oferi alte detalii.

Atentatul de miercuri, soldat cu moartea a cinci israelieni şi a unui şofer bulgar, ar fi fost comis în replică la asasinările unor oameni de ştiinţă iranieni, operaţiuni pe care Teheranul le atribuie Mossad-ului (serviciile secrete israeliene). Această acuzaţie nu a fost niciodată nici infirmată nici confirmată de Israel. "A fost ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", a afirmat un oficial american, relatează site-ul bulgar Novinite. Al Qaida sau teroriştii turci Atacul a avut loc pe fondul relaţiilor extrem de încordate dintre Teheran şi Occident, din cauza programului nuclear iranian. Potrivit fostului şef al serviciilor bulgare de informaţii Kircio Kircev, alte două piste luate în calcul de anchetatori se referă la Al-Qaida şi la teroriştii turci, care ar fi vrut să răzbune cele nouă victime ale atacului unui comando israelian, din mai 201, asupra navei Mavi Marmara care transporta ajutoare umanitare în Fâşia Gaza.  

Ne puteți urmări și pe Google News