În 2012, 43 de țări iau startul la cea de-a 57-a ediție a  Eurovision, ce se va desfășura anul acesta în mai, la Baku, Azerbaijan. EBU consideră că este o ediție-record, deoarece un număr atât de mare de țări interesate, 43, nu s-a mai văzut din 2008.
"Suntem fericiți să adunăm din nou peste 40 de țări la Eurovision. Vom pleca în mai în Baku, vom cunoaște Azerbaijanul și oamenii de acolo și cel mai important lucru, vom fi parte din cel mai mare și spectaculos show muzical de pe planetă", a spus Jon Ola Sand, directorul executiv al Eurovision Song Contest.
Țările participante (și posturile de televiziune implicate): Albania (RTVSH); Armenia (AMPTV); Austria (ORF); Azerbaijan (Ictimai TV); Belarus (BTRC); Belgia (VRT); Bosnia și Herzegovina (BHRT); Bulgaria (BNT); Croația (HRT); Cipru (CyBC); Danemarca (DR); Estonia (ERR); Finlanda (YLE); Franța (France TV); Macedonia (MKRTV); Georgia (GTVR); Germania (NDR/ARD); Grecia (ERT); Ungaria (MTV); Islanda (RÚV); Irlanda (RTÉ); Israel (IBA); Italia (RAI); Letonia (LTV); Lituania (LRT); Malta (PBS); Moldova (TRM); Muntenegru (RTCG); Olanda (TROS); Norvegia (NRK); Portugalia (RTP); România (TVR); Rusia (RTR); San Marino (SMRTV); Serbia (RTS); Slovacia (STV); Slovenia (RTVSLO); Spania (RTVE); Suedia (SVT); Elveția (SRG/SSR); Turcia (TRT); Ucraina (NTU); Marea Britanie (BBC).
Andora a anunțat că nu plănuiește să participe în 2012, din cauza dificultăților financiare, iar țara intenționează să se și retragă total din EBU. Nici Republica Cehă nu va participa la concurs. Și Polonia a anunțat că se retrage, televiziunea concentrându-se pe Campionatul European de Fotbal (găzduit de Polonia și Ucraina) și pe Jocurile Olimpice de Vară. EBU încă încearcă să convingă Polonia să rămână în concurs prin asistarea televiziunii naționale în difuzarea altor evenimente importante și printr-o reducere a taxei de participare. 
Deși Monaco declarase că a luat în considerare o posibilă revenire în concurs, pe 3 decembrie 2011, Phil Bosco, un fost șef de delagație, a comunicat unui site în limba franceză că TMC, televiziunea națională monegască, nu intenționează să revină în Concursul Muzical Eurovision în viitorul apropiat, pentru că nu există buget rezervat pentru acest lucru.