OFICIAL român, la Chișinău după parafarea unui ACT ISTORIC. „Astăzi, începem să realizăm, de facto, Noua Unire”

OFICIAL român, la Chișinău după parafarea unui ACT ISTORIC. „Astăzi, începem să realizăm, de facto, Noua Unire”

Primul oficial roman care a ținut un discurs la Chișinău după ce participat, miercuri, la semnarea unui act istoric între România și Republica Moldova a fost ministrul economiei Dănuț Andrușcă, care a subliniat că preferă fapte, nu vorbe. Acesta a spus că privatizarea principalului operator de gaze natural din Basarabia, Vestmoldtransgaz, preluat de Transgaz, este mai mult decât o investiție. „Este inclusiv mai mult decât o mișcare strategică. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români”, a spus Andrușcă.

Prima mișcare strategică de integrare economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană a făcut-o România, prin Transgaz, compania românească care devine, astfel, un jucător important într-o regiune dominată, ani la rând, de Rusia. Prezent la ceremonia de semnare a contractului de privatizare a principalului operator de gaze natural din Basarabia, Vestmoldtransgaz, ministrul economiei, Dănuț Andrușcă a ținut un discurs memorabil, deși a recunoscut că preferă fapte, nu vorbe.

La o zi după festivitatea din Parlamentul României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, Andrușcă a declarat, în prezența oficialilor din Basarabia și a directorului general al Transgaz, Ion Sterian, că „istoria va reține că în data de 28 martie 2018, la Chișinău, economia a fost primul liant care a readus alături România de Republica Moldova”.

„Domnule Ministru Gaburici, 

Ne puteți urmări și pe Google News

Domnule Director Sterian,

Doamnelor și domnilor,

·      Fix ieri am aniversat, în cadrul unei ședințe solemne a Parlamentului Român, 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România – Marea Unire. 

Astăzi, începem să realizăm, de facto, Noua Unire, prin semnarea acestui contract strategic și istoric.

·      Sunt mândru și onorat să fiu astăzi la Chișinău și să patronez, alături de dl Ministru Gaburici, această Nouă Unire dintre Republica Moldova și România. Orice om politic își dorește să fie amintit de către Istorie, iar istoria va reține că în data de 28 martie 2018, la Chișinău, economia a fost primul liant care a readus alături România de Republica Moldova.

·      Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiție. Este inclusiv mai mult decât o mișcare strategică. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români. Acum - printr-un contract, mâine – printr-un gazoduct, poimâine, prin voia Domnului, se va face și mai mult. 

·      Sunt om politic și despre oamenii politici, se spune, de regulă, că vorbesc mult și fac puțin. Dacă vă uitați puțin prin presa din România, veți vedea că despre mine se spune că vorbesc puțin, poate chiar prea puțin. Dar sunt bucuros că pot face multe, atât pentru economia românească, cât și pentru cea a Republicii Moldova. 

·      Până la urmă, asta așteaptă cetățenii de la noi, oamenii politici pe care i-au ales să-i conducă, fapte, nu vorbe. Și acest lucru este valabil atât în România, cât și în Republica Moldova. 

·      Ca să revin la tema noastră de astăzi și să parafrazez un cântec popular din România, putem spune, de astăzi, înainte că de la românii vine gazul. 

·      Este o mișcare strategică de importanță deosebită din perspectiva securității energetice pentru Republica Moldova. Totodată, este prima dintre multele confirmări ale potențialului de jucător regional al Transgaz. Și vreau să profit de această ocazie pentru a-l felicita pe dl director Sterian pentru efortul depus de dânsul și de echipa sa până acum și să-i spun că am așteptări extrem de mari de la domnia sa și de la Transgaz pentru viitor. 

·      Poate că a fost nevoie de 100 de ani complicați și dificili ca să ne regăsim drumul unii către ceilalți, dar am speranța că următorii 100 de ani îi vom petrece în armonie și bunăstare, cu gaz românesc și vinuri moldovenești, în Uniunea Europeană”.