Oficial de la Londra: Românii și bulgarii ar putea face mai mult decât nativii britanici pentru țara noastră
- Simona Mătieș
- 8 ianuarie 2014, 15:00
Un secretar de stat din Ministerul britanic de Interne, Earl Attlee, admite că imigranții plătesc mai multe taxe și folosesc mai puțin servicii publice decât britanici, scrie Daily Mail.
El a declarat că guvernul este „foarte mulțumit” de libertatea de mișcare din interiorul UE, declarația fiind făcută în contextul ridicării restricțiilor de pe piața muncii pentru români și bulgari.
Imigranții din România și Bulgaria ar putea contribui mai mult la prosperitatea Marii Britanii decât localnicii britanici, a sugerat ministrul. Conservatorul Earl Attlee a susținut în Parlament că „românii și bulgarii care muncesc mult” vor plăti mai multe taxe decât vor beneficia de pe urma asistenței sociale și a serviciilor publice, așa cum au făcut și alți imigranți din UE. Imigranții din UE puteau să ceară alocații pentru șomaj și alte beneficii sociale la câteva săptămâni după ce au sosit în țară, ceea ce a declanșat îngrijorări că unele persoane care ar veni în Regatul Unit ar cere ajutoare sociale și abia apoi ar începe să-și caute de lucru. Acest lucru a fost reglementat, David Cameron anunțând că nu se vor putea solicita ajutoare sociale decât după trei luni de la sosirea în regat.
Un parlamentar laburist, Lord Davies, fost ministru al Apărării în guvernul condus de Gordon Brown, a făcut referire la un studiu care sugerează că imigranții ar aduce beneficii nete pentru Marea Britanie În Camera Lorzilor, ieri, Davies l-a întrebat pe Earl Attlee: „Dincolo de toate articolele neplăcute apărute în media în ultimele săptămâni despre români și bulgari, a avut Earl timp să citească studiul recent, publicat de o echipă de la Universitatea din Londra (UCL), care arată că imigranții din UE, în ultimii 10 ani, au contribuit mult mai mult prin taxele plătite și contribuțiile la asigurările sociale decât au consumat prin serviciile publice și beneficiile la care au avut acces, spre deosebire de populația locală?”. Cu alte cuvinte, aceștia ne-au oferit un surplus financiar și fiscal, în beneficiul fiecărui contribuabil din această țară, a explicat el. „Nu există o mare probabilitate ca lucrătorii români și bulgari care vin să calce pe urmele acestora”?, a continuat el.
Potrivit studiului UCL, imigranții sosiți din Zona Economică Europeană (EEA) - UE plus Norvegia, Islanda și Lichtenstein - au au vut o contribuție pozitivă în deceniul de până în 2011, contribuind cu 34% mai mult în taxe, decât au primit în beneficii.
Earl Attlee a fost de acord cu faptul că românii și bulgarii vor aduce beneficii economice nete Marii Britanii. A adăugat că toate cele trei partide politice, inclusiv conservatorii, au fost de acord cu eliminarea restricțiilor, după 7 ani de tranziție, pe piața muncii. „De aceea suntem de acord cu intrarea României și Bulgariei în UE și cu libera circulație a acestor oameni, de la 1 ianuarie 2014”, a spus el.