După măsurile adoptate de Guvernul Ciucă privind plafonarea și compensarea la facturile din energie și gaze, vicepreședintele ANRE, Zoltan Bege, declară că acestea nu sunt sustenabile pe termen lung și că niciun stat european nu ar fi în stare să ducă până la capăt o astfel de schemă bugetară. Mai mult, șeful ANRE declară că energia nu va mai avea prețurile din anii precendenți, astfel că e nevoie de măsuri viabile, care să susțină economia țării.
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy Bege, spune că Ordonanța de Guvern ce decide plafonarea și compensarea la facturile din energie și gaze nu poate constitui o măsură sustenabilă.
„Vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare şi nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, atrage atenția responsabilul ANRE.
Scumpirile din energie se mențin, spune Zoltan Bege
Mai mult, vicepreședintele ANRE declară că energia nu va mai avea prețurile din anii precendenți, astfel că e nevoie de măsuri viabile, care să susțină economia țării.
„Eu personal, nu mă aştept ca în viitor, preţul energiei să scadă şi să revină la valori cu care eram obişnuiţi acum un an sau doi, iar rolul eficienţei energetice va fi unul mare şi va fi important cum ne vom comporta în piaţă”, spune Zoltan Bege.
Măsurile Guvernului sunt bune doar pe termen scurt
Conform oficialului Zoltan Bege, ceea ce urmează a fi aplicat prin Ordonanța de Guvern nu este viabil pe termen mediu ori lung, nu doar pentru România, ci pentru orice țară europeană care ar încerca așa ceva.
„Măsurile care se aplică acum, cu ajustările ulterioare şi cele adoptate recent sunt măsuri pe termen scurt. (..) Trebuie să fim corecţi, aceste măsuri nu sunt sustenabile pe termen lung, vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare, nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, declară șeful ANRE.
România e fruntașă în topurile europene la consumul de energie, ceea ce arată că nu suntem eficienți.
„Suntem departe de media europeană, consumul, fie că vorbim de cel industrial sau cel casnic, este peste media europeană, nu suntem eficienţi, asta este clar”, a conchis Zoltan Bege.
PNL a solicitat prelungirea perioadei de plafonare a prețului la energie electrică
Românii continuă să primească vești proaste în ceea ce privește prețurile la factura de energie electrică pentru în următoarele luni. În primăvară, sumele ar urma să crească, iar în luna aprilie compensarea și plafonarea prețurilor vor fi înlocuite de alte măsuri.
1 aprilie este momentul în care compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică dispar, însă membrii coaliției de guvernare vin cu propuneri pentru aplicarea de noi măsuri care să sprijine populația.
Măsura reducerii TVA-ului nu garantează facturi mai mici
Justin Anghel, reprezentant în Consiliuul pentru Energie, susținea că reducerea TVA-ului nu este o măsură eficientă. Acesta atrage atenția asupra faptului că, în luna aprilie, am putea avea facturi duble față de anul trecut, în aceeași perioadă.
„Nu cred că ar fi o măsură eficientă. Predicţiile experţilor spun că, la nivelul lui aprilie 2022, o să avem un preţ al energiei electrice la un nivel dublu faţă de anul trecut aceeaşi perioadă. Ar ajunge la o scădere a preţului de aproximativ 20%, deci nu acoperă întregul deficit de preț”, a declarat Justin Anghel.
Ionuţ Purica, un alt expert în energie, a vorbit despre situația din România, susținând că, într-adevăr, scăderea TVA-ului poate fi eficientă până la un punct, însă nimic nu garantează prețuri mai mici.
„Sunt eficiente până la un punct. Nu sunt asociate cu măsuri care să garanteze că cei care cresc preţurile din energie n-o să crească cu diferenţa dintre 19% şi 5%. Dacă ai un preţ de 100 şi aplici TVA de 19%, câştigi 19. Dacă s-a dublat preţul şi aplici TVA de 5%, câştigi 10.
E mult mai normal să aduci preţurile la valoarea, de exemplu, din 2020 decât să începi să faci complicaţii cu consumul, cu procente”, a precizat Purica.