Oferte de vacanţă în cele mai vechi oraşe: Shush, Iran

Oferte de vacanţă în cele mai vechi oraşe: Shush, Iran

Dacă vestigiile pe care le adăpostesc ar putea vorbi, istoria lumii ar căpăta viaţă sub ochii ochii turiştilor, veniţi din toate colţurile pământului pentru a vizita cele mai vechi oraşe ale lumii. Evz.ro şi-a propus să vă prezinte câteva dintre aşezările străvechi ale lumii, care atrag şi astăzi mii de turişti.

Oraşul iranian Shush se ridică pe ruinele anticului Susa, amplasat în Munţii Zagros, la circa 250 de kilometri de fluvial Tigru, între râurile Karkheh şi Dez. Legendele plasează Susa ca pe unul dintre oraşele importante din epoca sumeriană,  iar în biblia evreiească, în Cea de-a doua carte din Erza,  numită şi Cartea lui Nehemiah, se arată că profeţii Daniel Nehemiah au trăit în Susa în timpul în care evreii erau prizonieri ai babilonienilor, cu 600 de ani înainte de era noastră.

Dar dovezile arheologice atestă vechimea milenară a oraşului Susa. Cu o istorie urbană de aproximativ 6.200 de ani, oraşul iranian Shush, care se înalţă pe ruinele localităţii Susa, se numără printre cele mai vechi aşezări urbane din lume locuită constant.

Codul lui Hammurabi

Shush este cunoscut în lume mai ales graţie Codului lui Hammurabi, cea mai veche culegere de legi din lume, descoperit în anul 1901 de egiptologul Gustave Jequier. Acum, Codul este expus în muzeul Luvru din Paris.

Hamurabi a devenit primul rege al Imperiului Babilonian, după abdicarea tatălui său. În cei peste 40 de ani de domnie, a extins controlul Babilonului asupra Mesopotamiei prin puterea armelor, însă cei care i-au succedat la tron nu au putut să îi păstreze moştenirea.

Hammurabi a lăsat urmaşilor săi una dintre primele colecţii de legi, care poate fi asemănată constituţiilor moderne. Legile au fost săpate într-un bloc de piatră înalt de 2,4 metri, care a fost amplasat într-un loc public astfel încât toată lumea să îl poată vedea şi citi. Codul conţine 282 de legi, care prevăd pedepse precise pentru fiecare nedreptate comisă, principiul fiind "ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte".

În timpul confruntărilor armate care au avut loc după dispariţia lui Hamurabi, elemiţii au mutat piatra în Susa, unde a fost găsită în 1910.

Circuit de la 2.000 de euro

Agenţiile de turism din România oferă sejuri de 17-19 zile, cu preţuri pornind de la 2.000 de euro de persoană. Oferta include cazare cu demispensiune în hoteluri de patru stele, contravaloarea taxelor de acces în obiectivele turistice menţionate în program sau plata ghizilor locali.

Turiştii trebuie să fie pregătiţi să plătească 130 de euro în contul taxei de aeroport şi 70 de euro pentru viză. De asemenea, pentru bacşişuri se mai plătesc circa 45 de euro.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QN7CoF53u3w&hl=en_US&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QN7CoF53u3w&hl=en_US&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Ne puteți urmări și pe Google News