Epidemiologul Octavian Jurma declară că este rușinos demersul solicitării făcute de România către Uniunea Europene. Acesta a transmis că este nemulțumit după ce spitalele au fost suspendate 30 de zile, dar cârciumile nu.
Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenția românilor asupra solicitării făcute de României către Uniunea Europene despre care spune că este un demers ”ruşinos”. ”Noi avem timp de moțiuni de cenzură şi trafic de influenţă. La noi urgenţa e lupta pentru cine va fi la cârma corăbiei care se scufunda odată cu tot poporul”, spune specialistul.
Cârciuma nu se închide, dar spitalele se suspendă
Octavian Jurma consideră că solicitarea României privind ajutorul Uniunii Europene în timpul crizei COVID este un demers rușinos, în contextul în care au ales să suspende spitalele, dar cârciumile să rămână deschise.
”Am refuzat să suspendăm cârciumile pentru 30 de zile ca să închidem pandemia pentru că „nu ne permitem” şi trebuie să le ținem deschise „cu orice preț”. Iată că acum suspendam spitalele pentru 30 de zile că să ţinem în continuare cârciumile deschise şi aflam care este „cu orice” preţul impus de politicieni oamenilor. Nu doar că refuzăm să stingem incendiul numit COVID-19 dar măsurile luate până acum sunt menite să garanteze propagarea lui, probabil pe baza unui scenariu bolnav de imunizare de turma prin infectare în masa ilustrat prin remarci gen „carantina doar încetinește lucrurile” sau „sperăm să treacă valul cât mai repede”. Pentru guvernanți şi 70% din romani urgența e doar în spitale. Noi avem timp de moțiuni de cenzura şi trafic de influență. La noi urgentă e lupta pentru cine va fi la cârma corăbiei care se scufundă odată cu tot poporul, care i-a aplaudat în vara când au declarat pandemia închisă în România”, spune epidemiologul Octavian Jurma.
Acesta nu crede că europenii o să ofere ajutor
”În continuare nu vrem să facem nimic, dar absolut nimic, să oprim focul, însă ne jelim că nu avem destule paturi pentru cei arși de pandemie. De parcă incendiul se stinge în spitale! E rușinos (şi vor evita) să cerem ajutorul europenilor care se află într-o situație atât de bună tocmai pentru europenii au făcut exact ce refuzăm noi să facem şi au stat luni de zile într-o carantină inimaginabilă la noi şi s-au vaccinat într-un număr inimaginabil pentru noi. Ei au plătit prețul pe care noi refuzăm să îl plătim în continuare dar nu ne rușinăm să pretindem că facem ce fac ei şi deci meritam ce merită ei. E ca şi cum grecii ne-ar fi chemat în ajutor doar să le tratăm arșîi nu să le stingem incendiul.
Europenii însă își vor înfrânge dezgustul şi ne vor ajuta exact cum ajutam şi noi un cerșetor adult şi sănătos, care evident ar putea să muncească, dar umanismul te împiedică să treci mai departe pentru că vezi că are un copil în brațe cu care te șantajează emoțional. Cel mai util gest de umanism în acest moment ar fi să procedam că britanicii în 1939 şi să îi rugăm să ne adăpostească copiii în școlile şi familiile lor până când trece urgia în România. Noi, adulții, trebuie să rămânem în mijlocul focului şi să plătim solidar prețul prea mare pentru marea relaxare”, a spus epidemiologul Octavian Jurma.
De ce are nevoie România de ajutor?
România își dorește ajutorul Uniunii Europene pentru achiziționarea Tocilizumabum, un medicament folosit de bolnavii COVID 19.