Ocna Mureş, sărbători sub semnul alunecărilor de teren
- Adam Popescu
- 24 decembrie 2010, 21:08
Autorităţile locale au declarat ieri că fenomenul de surpare a tavanului fostei de mine de sare s-a stabilizat, dar că oraşul rămâne în stare de alertă în cazul apariţiei unor noi fisuri.
Situaţia de la Ocna Mureş, unde tavanul fostelor galerii de mină s-a surpat miercuri dimineaţă, iar 19 persoane au fost evacuate, s-a stabilizat ieri, potrivit autorităţilor locale. Însă oraşul rămâne în continuare în stare de alertă.
Crater cu o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, suprafaţa craterului format în urma surpării este de 8.000 de metri pătraţi. În plus, strada Mihai Eminescu, care se suprapune peste un drum judeţean, e surpată pe o distanţă de circa 15 metri şi fisurată pe o lungime de aproximativ 200 de metri. La fel şi strada Nicolae Iorga.
"Se pare că fenomenul s-a stabilizat. În special urmărim martorii din celor două blocuri din apropiere. De aseară până astăzi la prânz acei martori sunt pe loc, sunt intacţi. Se monitorizează în continuare, este securizată zona", ne-a declarat prefectul de Alba, Ştefan Bardan.
Optimismul său şi al autorităţilor locale nu este însă împărtăşit de locuitorii din Ocna Mureş. "Pericol încă există. Şi cu ochiul liber poţi să vezi că drumul s-a lăsat şi mai mult faţă de miercuri noaptea. În plus, am auzit că au apărut fisuri în sala de sport şi în sediul Trezoriei", povesteşte un localnic.
Specialist de la Bucureşti
La Ocna Mureş s-a deplasat ieri un profesor de la Facultatea de Geodezie din cadrul Uni versităţii Bucureşti. "Va discuta cu cei de la Salina, cu specialiştii, după care mă voi întâlni şi eu cu el. Vrem să ne spună specialiştii ce s-ar putea întâmpla în continuare şi, în funcţie de asta, vom lua măsurile necesare", explică prefectul de Alba.
Ştefan Bardan a mai spus că surparea nu poate fi controlată, singura variantă fiind aceea de a anticipa evoluţia fenomenului.
"Singura idee este dacă ei ne-ar putea spune în ce direcţie ar mai putea evolua şi cât, sub ce formă. Atunci să ne asigurăm în acele zone paza, eventual pregătire pentru evacuare dacă e cazul", conchide prefectul Ştefan Bardan.
Drum judeţean grav afectat
Pe de altă parte, autorităţile judeţene trebuie să asigure o rută ocolitoare pentru localităţile învecinate din cauza faptului că drumul judeţean care trece prin centrul oraşului Ocna Mureş a fost grav afectat de surparea de teren.
"Prăbuşirea este mare. Se ia în calcul şi varianta devierii drumului judeţean. Se iau în calcul toate variantele. Va trebui să ne gândim cum ducem drumul judeţean pe altă rută decât e acum, va trebui să ne gândim la refacerea zonei în Ocna Mureş, la o altă abordare urbanistică, mai ales că lucrurile sunt repetitive acolo. Şi în 1947 am înţeles că s-a produs o astfel de cădere cu două străzi", explică Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Alba.