Oceanul Atlantic, înecat în plastic

Poluarea cu plastic a oceanelor lumii aduce societății daune anuale în valoare de miliarde de dolari, reprezentate de resurse pierdute sau degradate. În același timp, acest fenomen care este subestimat, reprezintă și un pericol tot mai mare pentru sănătatea oamenilor și a viețuitoarelor marine.

Conform unui studiu recent, citat de The Guardian, plasticul găsit în Oceanul Atalntic este de zece ori mai mult decât se estimase. Situație care vine să confirme că problema plasticului ajuns în mări și oceane nu mai poate fi stopată.

Studiul prezintă rezultatele noilor măsurători prelevate la adâncimi de până la 200 de metri ale Atlanticului, care indică între 12 și 21 de milioane de tone de particule microscopice din trei dintre cele mai comune tipuri de plastic, în aproximativ 5% din ocean.

Mai exact, în Atlantic există o concentrație de aproximativ 200 de milioane de tone din aceste materiale plastice comune. Unele dintre ele se descompun de-a lungul vremii în microplastice, definite ca fiind orice bucată din plastic cu o lungime de până la cinci milimetri. Fragmentele mai mici sunt câteodată denumite „nanoplastice”.

Katsiaryna Pabortsava, de la Centrul Național de Oceanografie al Regatului Unit, autoarea studiului, susține că studiile anterioare nu au măsurat „concentraţiile particulelor invizibile de microplastice din dedesubtul suprafeţei oceanului”. „Cantitatea de plastic a fost subestimată masiv, iar aceste rezulltate ar trebui să stimuleze factorii de decizie pentru a lua în considerare ce se poate face pentru a opri ca o cantitate atât de mare de plastic să ajungă în mări, unde în pericol viața marină”.

Un alt studiu recent realizat de Pew Charitable Trusts din Londra, estima că, dacă ritmul actual se păstrează, până în 2040 vor fi 661 de milioane de tone de deșeuri de plastic în mări și oceane. Aceste cifre se traduc prin 50 de kilograme de deșeuri din plastic pentru fiecare metru de plajă.

Efectele poluării apelor cu plastic asupra sănătății constituie și una dintre preocupările oamenilor de știință, care avertizează că deșeurile din plastic ajunse în mări sau oceanea ajung, în final în pești și alte viețuitoare marine, dar și în oameni. Recent, cercetătorii au anunțat că au descoperit o nouă tehnică care le-ar permite să detecteze prezența microplasticelor în organele umane.