Occidentul vrea "sancţiuni fără precedent" împotriva Iranului

Occidentul vrea "sancţiuni fără precedent" împotriva Iranului

Franţa a cerut astăzi convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre adoptarea celui mai dur pachet de sancţiuni la adresa Iranului după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a dezvăluit ieri într-un raport că Republica Islamică urmăreşte producţia de armament nuclear, scrie ziarul israelian Haaretz.

Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppe, a subliniat într-un comunicat de presă că Occidentul trebuie să exercite presiuni fără precedent asupra Teheranului pentrtu a-l determina să îşi întrerupă controversatul program. "Dacă Iranul refuză să se conformeze cererilor comunităţii internaţionale şi respinge orice cooperare serioasă, atunci suntem pregătiţi să adoptăm, alături de alte ţări, sancţiuni fără precedent", a explicat Juppe.

Rusia a respins însă orice nou pachet de sancţiuni împotriva Iranului, argumentând că aceste măduri dure ar putea fi interpretate ca un mijloc de presiune pentru schimbarea puterii la Teheran. Ghenadi Gatilov, adjunctul ministrului rus de externe, a avertizat că Moscova nu ia în calcul această opţiune.

La rândul său, guvernul comunist de la Beijing a avut o reacţie şi mai diluată, cerând soluţionarea dosarului nuclear iranian pe cale paşnică, dar făcând în egală măsură apel la Teheran să dea dovadă mai multă flexibilitate. Tăcere suspectă la Ierusalim şi Washington

Ne puteți urmări și pe Google News

În Israel însă, cancelaria primului ministru israelian Benjamin Netanyahu a refuzat astăzi să facă orice comentariu privind raportul AIEA, care evocă o "posibilă dimensiune militară" a programului nucleară iranian.

Israelul este în faza de "studiu al acestui raport", a afirmat succint un reprezentant al biroului lui Benjamin Netanyahu. La rândul său, premierul şi-a instructat miniştrii să refuze orice interviu pe această temă, conform postului de radio militar, preluat de AFP.

Tzipi Livni, şefa principalului partid de opoziţie, Kadima, (centru), a afirmat într-un comunicat că Israelul trebuie să facă uz de raportul AIEA pentru a îndemna comunitatea internaţională să acţioneze cu mai multă fermitate împotriva programului nuclear iranian.

"Acum, când adevărul a fost prezentat lumii întregi, Israelul trebuie să determine lumea liberă să oprească Iranul. Hotărârea şi înţelepciunea diplomatică sunt cruciale pentru viitor", a adăugat dna Livni, citată de AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele comisiei de apărare şi afaceri interne din Knesset, Shaul Mofaz, membru Kadima, pledează alături de ministrul de externe Avigdor Lieberman pentru "sancţiuni paralizante împotriva Iranului". "Opţiunea militară este ultima şi cea mai rea posibilitate, dar trebuie să rămână ca opţiune pe masa tratativelor", a insistat parlamentarul israelian.

Nici administraţia de la Washington nu a răspuns deocamdată dezvăluirilor din raportul AIEA, dar presa americană subliniază că preşedintele Barack Obama nu are prea mult spaţiu de manevră în acest caz. Casa Albă a impus deja un pachet de sancţiuni unilaterale după dejucarea presupuselor comploturi care vizau ambasadele saudite şi israeliene la Washington. Surse americane au dezvăluit că oficialii de la Washington cântăresc foarte bine răspunsul pentru a nu declanşa un război al declaraţiilor la nivel internaţională. Cumpătarea americanilor este legată şi de starea de nervozitate de la Ierusalim unde s-a tot vorbit în ultima perioadă de un atac aerian israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Deşi Congresul cere administraţiei sancţiuni mult mai dure împotriva Iranului, de exemplu măsuri îndreptate împotriva Băncii Centrale a Iranului, oficialii de la Washington se tem că astfel de decizii ar putea lovi din plin economia iraniană într-un moment când cea mondială încă se reface, scrie Washington Post.