Occidentul vrea să scoată Rusia din G8, în replică la invazia rusă din Ucraina

Occidentul vrea să scoată Rusia din G8, în replică la invazia rusă din Ucraina

Marea Britanie și Franţa au decis astăzi, în semn de protest faţă de acţiunile militare ruse în Crimeea, să-şi suspende participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, programat să se desfăşoare în luna iunie în staţiunea rusă Soci.

“Marea Britanie se va alătura celorlalte state din G8 şi ne vom suspenda cooperarea sub egida G8, pe care Rusia îl prezidează anul acesta, decizie care implică şi reuniunile de săptămâna aceasta pentru pregătirea summitului G8, urmând să adoptăm acceaşi poziţie şi în cazul următoarelor reuniuni G8", a precizat ministrul britanic de externe, William Hague, postului de televiziune Sky News la o bază militară britanică de unde urma să decoleze către Kiev.

“Ne-am suspendat participarea la reuniunile pregătitoare din zilele următoare", a afirmat şi o sursă diplomatică franceză de la Palatul Elysee, precizând că hotărârea a fost luată în urma unei discuţii între preşedintele François Hollande şi ministrul său de externe, Laurent Fabius pe tema evoluţiilor din Ucraina.

Anterior şi Statele Unite au anunţat că îşi suspendă participarea la aceste reuniuni, din acelaşi motiv. Canada a avertizat că ar putea urma exemplul Washingtonului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atitudinea Rusiei este contrară cu “principiile, valorile şi spiritul acestui summit ce reuneşte Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Rusia", a explicat şeful diplomaţiei franceze cu câteva ore înaintea acestui anunţ. “Partenerii noştri ruşi trebuie să înţeleagă că, dacă vor continua astfel, acest lucru va avea un cost. Întreruperea pregătirilor pentru G8 are consecinţe. Tradiţional, Rusia este prietenul nostru. De la un prieten ne aşteptăm la altceva decât la un zgomot de bocanci milităreşti", a avertizat Fabius, adăugând că Franţa este dispusă să ia parte la o acţiune de mediere pentru soluţionarea crizei ucrainene, scrie Agerpres.

Şi secretarul american de stat, John Kerry, a condamnat astăzi “incredibilul act de agresiune" al Rusiei la adresa Ucrainei şi a atras atenţia Moscovei în legătură cu “repercusiunile foarte serioase" ale acestei acţiuni, inclusiv posibile sancţiuni care “vor izola economic" Rusia.

“Nu se poate accepta în secolul XXI ca, printr-un comportament de tipul celui din secolul al XIX-lea, să fie invadată o altă ţară prin invocarea unui pretext complet inventat", a declarat Kerry duminică, la postul de televiziune NBC. El a avertizat că statele din G8, împreună cu alte state occidentale, sunt pregătite să izoleze Rusia dacă aceasta va continua “incredibilul act de agresiune" împotriva Ucrainei.

Preşedintele Vladimir Putin “ar putea să nu mai aibă (un summit) G8 la Soci, ar putea chiar să nu mai fie în G8 dacă continuă", a adăugat şeful diplomaţiei americane. “Ţările din G8 şi alte câteva sunt pregătite să meargă până la capăt pentru a izola Rusia după această invazie" în Crimeea, a insistat el.

Marea Britanie şi Franţa au urmat astăzi decizia Statelor Unite şi au hotărât să-şi suspende participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, programat să se desfăşoare în luna iunie în staţiunea rusă Soci, pentru a protesta astfel faţă de incursiunile militare ruse în Crimeea.