Occidentul avertizează că sute de islamiști se antrenează în Siria pentru a comite atentate în Europa

Occidentul avertizează că sute de islamiști se antrenează în Siria pentru a comite atentate în Europa

Al-Qaida antrenează sute de britanici care luptă în Siria să devină jihadişti, cerându-le să lanseze atacuri la revenirea în ţara lor, dezvăluie un dezertor într-un interviu publicat astăzi în Daily Telegraph, în timp ce Franţa a avertizat asupra efectelor la nivel european ale valului insurgent din Siria originar din Europa.

Dezertorul - prezentat ca “Murad" şi aparţinând mişcării Statul islamic în Irak şi al-Sham (ISIS) - afirmă în cotidianul britanic că alţi recruţi veniţi din Europa şi din SUA sunt, de asemenea, instruiţi să facă maşini-capcană înainte de a fi retrimişi acasă pentru a forma celule teroriste.

“Străinii sunt mândri de 11 Septembrie şi de atentatele din Londra. Un american a spus că visează să arunce în aer Casa Albă", a spus Murad. El a calificat antrenamentul ISIS, afiliată Al-Qaida în Irak, drept “foarte radical".

Serviciile de informaţii britanice estimează la circa 500 numărul combatanţilor britanici în Siria şi se tem ca aceştia să nu revină în ţară radicalizaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia britanică a acuzat - vineri - doi bărbaţi de câte 21 de ani fiecare, din Birmingham, că vor să se ducă în Siria pentru a comite acţiuni teroriste.

În paralel, autorităţile franceze şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la afluxul spre Siria de jihadişti francezi, între care şi minori, un fenomen ce nu a mai fost egalat “niciodată" şi care afectează, cu mai multă sau mai puţină amploare, “toate ţările din Europa", a semnalat ministrul de interne francez, Manuel Valls, relatează AFP.

“Fenomenul mă îngrijorează, dar e puţin spus", a declarat Manuel Valls. “Acesta reprezintă pentru mine cel mai mare pericol căruia trebuie să-i facem faţă în următorii ani", a adăugat ministrul francez. “Noi, francezi şi europeni, putem fi depăşiţi de acest fenomen, având în vedere amploarea" lui, a spus el.

În timp ce în rândurile jihadiştilor din Afganistan, Mali sau Somalia nu s-a înregistrat decât un număr redus de francezi sau rezidenţi francezi, serviciile franceze au înregistrat aproximativ 700 de francezi, mai mult sau mai puţin implicaţi, în conflictul din Siria, a subliniat ministrul. Belgia a fost prima ţară în Europa care şi-a exprimat public îngrijorarea, la începutul anului 2013, în legătură cu plecarea spre Siria a unui număr crescut de cetăţeni belgieni, între care minori, amintește Agerpres.