Un permis de conducere, indiferent de tipul său, ne oferă numeroase avantaje, posibilități dar și o libertate pe care altfel nu am putea să obținem.
Fie că e vorba de o mașină, o motocicletă, o barcă sau vehicule aeriene, primul și cel mai de bază scop al lor este de a ne ajuta să ne deplasăm între două locații mai rapid și în mai mare siguranță.
Ce este un permis de conducător de ambarcațiune
Dacă în ceea ce privește terestrul sau aerianul vorbim despre spații mai aglomerate și cu numeroase restricții dar și pericole, apa reprezintă un mediu mult mai sigur și mai rapid de parcurs.
Așa că, cel puțin în scop recreativ și desigur, dacă avem acces ușor la acest mediu, a alege să mergem cu o ambarcațiune se poate dovedi a fi o alegere mult mai bună.
Pentru a avea însă posibilitatea de a conduce o ambarcațiune pe apa este nevoie de un permis care să ne ajute să putem face asta în mod legal. Ca și în cazul unei mașini, există școli și academii specializate care oferă cursurile necesare și se ocupă cu eliberarea permiselor.
Și după cum mulți s-ar aștepta, și cele de skipper sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de tipul de ape pe care se poate naviga dar și în funcție de tipul de ambarcațiune.
Ce școli pentru conducători de ambarcațiune există în România
Luând în considerare aceste aspecte, pentru a putea obține un permis de ambarcațiuni în categoriile dorite trebuie să alegem o școală care să ofere cursuri, teoretice dar și practice în acest sens dar și să poată elibera apoi permisele corespunzătoare.
Există din fericire astfel de școli și la noi în țară, foarte bune chiar, ce pot elibera permise chiar și pentru toate categoriile existente, de la ambarcațiuni de mici dimensiuni pentru ape interioare până la navigație în larg sau ambarcațiuni cu vele, care se pot dovedi a fi ceva mai complexe și puțin mai dificil de manevrat.
Stabilind aceste detalii, după alegerea unei scoli de navigație încep cursurile corespunzătoare, atât teoretice cât și practice. Dacă în cazul celor practice, după cum ar fi logic, este nevoie să fim prezenți și să conducem o ambarcațiune în sine, în cazul cursurilor teoretice este mai simplu deoarece este posibila și participarea online sau în cazul anumitor academii, doar online.
Astfel, chiar și cei ce se află în alte orașe sau au un program mai încărcat, pot lua parte la cursuri de oriunde ar fi, fără a mai fi nevoie să vină mereu la sediul școlii.
Permis de conducător de ambarcațiune. Tot ce trebuie să știi
O dată cursurile finalizate, care sunt de altfel destul de simple și ușor de înțeles și nici nu durează atât de mult că în cazul unui permis pentru autoturisme de exemplu ci doar câteva zile, dacă ar fi să ne gândim că se susțin cursuri zilnic. Totodată, și examenul care trebuie susținut în vederea obținerii permisului de barcă este mai ușor sau durează destul de puțin.
Permisele de ambarcațiuni ce pot fi obținute în cadrul unei astfel de școli sunt valabile nu doar la noi în tara ci și în afara, acesta fiind astfel un prilej excelent pentru cei ce merg în țări cu deschidere mare la ape maritime, oceane sau au multe lacuri și râuri navigabile. În acest fel, orice vacanță va putea deveni o amintire și mai frumoasă iar noi vom avea să avem ce să le povestim prietenilor și celor apropiați la întoarcere.
Dacă ar fi să oferim un cuvânt care să descrie o astfel de experiență, acela ar fi libertate. Pe apă nu mai suntem restricționați de atât de multe reguli de circulație, nu ne mai confruntăm cu aglomerația și nici cu limite de viteză sau drumuri dificile.
Singurele restricții ar putea fi tipul de ape pe care avem voie să navigăm, ca de exemplu un permis navigatie categoria D care ne permite sa navigam pe ape interioare și vremea prea rea precum vânt puternic care după la valuri mari sau frigul excesiv, când apa poate îngheța.
În schimb, cu o barcă ajungem mai ușor și mai rapid în anumite zone, ca de exemplu atunci când suntem într-o vacanță. Nu trebuie să mai depindem de ghizii locali și de alte metode pentru a vizita zonele pe care dorim să le vedem și mai mult de atât, este mult mai privat și astfel mai bine.
La ce folosește un adtfel de permis
Pe lângă câștigurile personale oferite de un astfel de permis de ambarcațiuni, cei ce le dețin pot obține și locuri de munca în diverse domenii precum în agrement. Pot astfel comanda nave pentru firme ce de ocupa cu realizarea de ieșiri pe apa pentru turiști.
Având la dispoziție o barcă echipată corespunzător, riscul de accidente este foarte mic, chiar și pentru cei ce nu știu să înoate, având la dispoziție colaci de salvare și veste de salvare care sunt practic obligatorii a fi purtate. Iar acesta este doar unul dintre exemplele ce pot fi oferite în ceea ce privește întrebuințările și alte avantaje pe care un permis de skipper le oferă.
Pe lângă acestea, a obține un astfel de permis este fără îndoială și o realizare personala lăudabilă. Indiferent că este mai ușor că pentru o mașină și nici costurile nu sunt foarte mari, nu putem spune că există atât de multe persoane care să dețină un permis de skipper și cu atât mai puține care îl și folosesc în mod constant.
Așadar, tot ce mai rămâne de făcut este să găsim o academie se skipperi bună și să ne înscriem la un curs pentru a putea obține mult doritul permis de conducător de ambarcațiuni.