La scurt timp după ce Camera inferioară a Parlamentului a votat Legea referitor la energia eoliană offshore, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România a intrat în line dreaptă pentru dezvoltarea capacității de producere a energiei verzi.
Sebastian Burduja: în 2032 vom avea primul MW de energie eoliană offshore
Sebastian Burduja a precizat că până în 2034 România și-a asumat prin Sistemul Energetic Național să producă primul MW de energie eoliană produsă în offshore. De asemenea, a subliniat ministrul Energiei, viiitoarele capacități de producere a energiei verzi reprezintă un pas în față pentru consolidarea industriei românești.
„România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore.
Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde”, a declarat Sebastian Burduja.
România poate deveni un actor important în Balcani
Ministrul a arătat că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată. Rămâne ca autoritățile centrale să materializeze această resursă în favoarea țării noastre. Acest potențial oferă țării noastre șansa de a deveni un actor regional important în materie de energie.
„Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei.
Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anunțat încă din prima zi a mandatului meu: energie sigură, ieftină și verde pentru toți cetățenii României", a evidențiat Sebastian Burduja
Obiective noi pentru Sebastian Burduja
Sebastian Burduja și-a asumat obiectivul ca în termen de cel mult 90 de zile de la data intrării în vigoare a „Legii Energiei Eoliene” să inițieze un studiu de specialitate în baza căruia să stabilească procedurile de concesiune, explorare, respectiv dezvoltare a infrastructurii necesare.
Studiul ar urma să delimiteze clar perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona. În acest sens, Sebastian Burduja va ține cont de următoarele elemente:
- potențialul eolian;
- posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore;
- restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim;
- restricțiile privind protejarea biodiversității și mediului înconjurător.
Termene limită de implementare a proiectului
Prin urmare, până la 31 martie 2025, în baza concluziilor studiului, Executivul de la București va stabili perimetrele eoliene offshore, după care până la 30 iunie 2025 Guvenul va întocmi actele subsecvente de punere în aplicare a legii. Pentru ca mai apoi, ministerul Energiei să pună în aplicare procedura competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.
Până la jumătatea anului viitor, viitoarea echipa guvernamentală va trebui să definească și valoarea redevenței, plătită statului român de potențialii concesioari. Redevența va fi stabilită pe baza rezultatelor studiului demarat de ministerul condus de Sebastian Burduja. Legea a fost votată în Camera Deputaților cu 229 de voturi în favoare, două împotrivă și tot atâtea abțineri.