Obiceiul care-i bagă pe tineri în spital. Este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial

Sursa foto: dreamstime.com

Obiceiul care-i bagă pe tineri în spital. Este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial. Cercetătorii au făcut un studiu cu privire la asocierea dintre consumul de alcool și internările în spital din cauza rănilor provocate de acest obicei al adolescenților.

Obiceiul care-i bagă pe tineri în spital. Este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial. Într-un studiu recent publicat în EClinical Medicine, cercetătorii au determinat asocierea dintre consumul de alcool și internările la spital din cauza rănilor. Experții au constatat că consumul de alcool la tineri duce la un risc mai mare de mortalitate şi vătămare gravă. Fiind a doua cauză de decese pe plan mondial.

Obiceiul care-i bagă pe tineri în spital. Este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial

Peste 4 milioane de decese au fost atribuite rănilor în 2019, reprezentând 11% din pierderea totală de vieți sănătoase. Printre cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, rănile neintenționate, asociate cu alcoolul, au reprezentat a doua cauză majoră de mortalitate.

În ciuda pericolelor sale, consumul excesiv de alcool este popular în rândul tinerilor occidentali. Expunându-i riscului de autovătămare, violență și răni neintenționate. Deoarece se știe că alcoolul cauzează pierderea echilibrului, iar abilitățile motorii scad.

Sursa foto: Pixabay

Studiul a inclus 71.025 de adolescenți din liceele daneze. Datele lor au fost colectate de la Danish National Youth Study 2014 (DNYS). Şi au fost urmărite din 2014 până în 2019. DNYS este un sondaj web care vizează tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani.

Vârsta medie a participanților a fost de 17,9 ani, femeile reprezentând 58,9%. O proporție semnificativă (41%) dintre elevi erau în anul inițial de studii. În timp ce 93,5% au urmat liceul. 90% dintre elevi s-au identificat ca danezi.

Consumul de alcool la tineri într-o săptămână

Aproximativ 90% dintre participanți au raportat că au consumat alcool. Iar 10,5% nu au consumat niciodată alcool. Bărbații au raportat un consum mediu săptămânal de alcool de 11 băuturi. În timp ce pentru femei, acesta a fost de opt băuturi. Studiul a arătat că majoritatea elevilor fie au băut mai puțin de șapte pahare, fie între șapte și 13 băuturi pe săptămână.

În anul de după momentul inițial, vizitele pentru prima dată la spital din cauza complicațiilor legate de alcool au fost de 3,85 la 1.000 de persoane-ani pentru bărbați și de 3,41 pentru femei, consecvente între grupele de vârstă.

Pe parcursul celor cinci ani de urmărire, 901 participanți (1,3%) au fost internați din cauza consumului de alcool, în principal pentru intoxicație acută. În special, în primul an de la momentul inițial, riscul atribuit populației pentru leziuni neintenționate a fost de 14% (886) în cohorta de studiu.

A existat o corelație pronunțată între consumul de alcool și vizitele la spital

Riscurile de contact cu spitalele au crescut, în special pentru cei care consumă 0-7 băuturi săptămânale, iar pentru fiecare zece băuturi suplimentare pe săptămână, riscurile au escaladat brusc.

Aproape o treime dintre participanți au suferit răni neintenționate în perioada de urmărire de cinci ani, bărbații (31%) fiind mai afectați decât femeile (24%). Leziunile predominante au fost la încheietura mâinii și la mână, la gleznă și la picior și la cap, consumul mai mare de alcool crescând riscurile de răni neintenționate.

Una din opt răni s-a soldat cu leziuni la cap, a treia cea mai frecventă (12,4%). Riscurile de răni la cap au devenit semnificative, consumul de alcool săptămânal depășind 14 băuturi.