Evenimentul Zilei > International > Obama, tot mai nepopular, dar rămâne în grafic pentru un al doilea mandat
Obama, tot mai nepopular, dar rămâne în grafic pentru un al doilea mandat

Obama, tot mai nepopular, dar rămâne în grafic pentru un al doilea mandat

Cota de popularitate a preşedintelui american Barack Obama a atins un nou nivel minim, dar liderul democrat de la Casa Albă se menţine în intenţiile de vot, devansându-l pe favoritul la învestitura republicană pentru prezidenţialele din 2012, relevă un sondaj publicat astăzi.

Barack Obama a obţinut 49% opinii nefavorabile – cel mai ridicat nivel de la începutul mandatului său de preşedinte, în ianuarie 2009 – şi 48% opinii favorabile, conform sondajului difuzat de postul de televiziune ABC şi cotidianul Washington Post şi preluat de AFP.

Este pentru prima oară când Obama întruneşte mai multe opinii nefavorabile decât favorabile, subliniază autorii sondajului.

Totuşi, actualul preşedinte democrat se bucură în continuare de mai multe intenţii de vot decât Newt Gingrich, care este considerat favorit între candidaţii la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie anul viitor.

Astfel, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a obţinut în noul sondaj o cotă foarte apropiată de opinii nefavorabile (48%) cu preşedintele Obama, dar semnificativ mai puţine păreri favorabile – 35%.

Mai mult, 23% dintre persoanele intervievate s-au declarat foarte favorabile preşedintelui Obama şi doar 12% au exprimat o părere similară în ce-l priveşte pe Gingrich.

Procesul electoral pentru alegerile din noiembrie din SUA va începe cu alegerile primare republicane din statul Iowa, la 3 ianuarie, şi va dura până în vara lui 2012, când va fi stabilit cel care va obţine învestitura republicană pentru a candida la preşedinţia SUA, înfruntându-l pe Obama, care candidează pentru un al doilea mandat.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1012 persoane între 7 şi 11 decembrie, prin telefon, de către institutul Langer Research, cu o marjă de eroare de 3,5 puncte.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: