Obama şi Cameron îi cer lui Muammar Gaddafi să renunţe la putere

Obama şi Cameron îi cer lui Muammar Gaddafi să renunţe la putere

Preşedintele SUA Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au avertizat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că liderul libian Muammar Gaddafi va sfârşi prin a renunţa la putere, subliniind amândoi că "un viitor cu Gaddafi la putere este imposibil de imaginat", relatează BBC.Ulterior, într-un discurs în fața parlamentarilor, Obama a declarat că acum este momentul prielnic pentru ca SUA și Europa să își asume conducerea comunității internaționale, în pofida ascensiunii Chinei și Indiei.

"Sunt perfect de acord cu faptul că, ţinând cont de progresele înregistrate în ultimele săptămâni ale campaniei internaţionale din Libia, Gaddafi şi regimul său trebuie să înţeleagă că nu va exista niciun fel de diminuare a presiunii pe care o aplicăm" a afirmat Obama în cursul unei conferinţe de presă comune cu Cameron, la reşedinţa acestuia din Downing Street.

"Vom continua să depunem eforturi pentru a progresa mai departe şi pentru a obţine retragerea lui Gaddafi", a mai spus liderul de la Casa Albă. El a recunoscut că operaţiunile aeriene conduse de NATO au un impact limitat, dar a adăugat că nu a fost stabilit niciun calendar pentru îndepărtarea lui Muammar Gadafi de la putere.

"Consider că trebuie întărită presiunea asupra regimului libian, iar în ce priveşte Marea Britanie, vom avea în vedere toate opţiunile în acest sens", a declarat la rândul său David Cameron, pledând pentru "răbdare şi insistenţă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Barack Obama a mai ţinut să precizeze că a convenit cu premierul britanic că "nu pot fi trimise forţe terestre în Libia" şi a salutat totodată un "succes extraordinar" în ce priveşte evitarea victimelor în rândul populaţiei civile. Sprijin pentru revoltele arabe

Cei doi lideri au făcut apel la comunitatea internaţională să sprijine mişcările prodemocratice din lumea arabă, condamnând din nou utilizarea excesivă a violenţei împotriva protestatarilor care cer reforme. De altfel, la summitul G8 care debutează mâine la Deauville, în Franţa, marile puteri vor adopta un program ambiţios de susţinere politică şi economică a guvernelor reformiste din Orientul Mijlociu. După cele 90 de minute de discuții, cei doi și-au dat jos sacourile și i-au servit cu carne preparată la grătar pe veteranii americani și britanici și pe familiile acestora invitate la reşedinţa din Downing Street. La rândul lor, Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama, şi soţia gazdei, Samantha Cameron, s-au ocupat de distribuirea salatelor.

Liderul de la Casa Albă a ținut în cursul după-amiezii un discurs în faţa parlamentarilor britanici, primul al unui preşedinte american la Westminster Palace. .Ascensiunea Chinei și Indiei nu înseamnă și sfârșitul dominației SUA și Europei în lume, a subliniat Obama. „Se spune că aceste națiuni reprezintă viitorul și că vremea influenței noastre a trecut. Acest argument este greșit. vremea coonducerii noastre este chiar acum”, a adăugat el.