Al 44-lea președinte al Statelor Unite și-a rostit discursul de adio la Chicago, folosind adeseori accente melodramatice. Surprinzător, Obama a făcut apel la înțelegere față de „tipul alb, de vârstă medie”
În această seară părăsesc scena încă și mai optimist decât când am început”, a declarat Barack Obama în cadrul ultimului său discurs rostit marți seara la Chicago. Un discurs încheiat cu gestul teatral de a-și scoate din buzunar o batistă albă pentru a-și șterge o lacrimă din colțul ochiului, atunci când a mulțumit ca la Oscar soției sale Michelle, „care m-a făcut mândru și a fost mândria țării”, copiilor săi, vicepreședintelui Joe Biden, „prima mea decizie și cea mai bună”, colaboratorilor și tuturor tinerilor, ilustrând astfel afirmația dominantă a testamentului său politic: „Actorul cel mai important în democrație este cetățeanul”.
Acest statut, de simplu cetățean, îl va dobândi și al 44-lea președinte al Statelor Unite peste opt zile. „Nu mă voi opri”, a spus Obama. „Voi rămâne alături de voi până la sfârșitul zilelor mele”, continuând la fel de melodramatic: „Și vă cer un ultim lucru, același ca acum opt ani – să credeți în puterea voastră de a schimba lucrurile. Yes, we can! Da, putem! Yes, we did! Da, am făcut!”
Invocându-i la începutul discursului pe Părinții Fondatori despre care a spus că l-au inspirat, Obama s-a grăbit să treacă la secțiunea „Realizări”, ceea ce, prin omisiune, a reușit să scoată în evidență lista eșecurilor.
Succesorul său nu a fost pomenit, însă umbra sa a planat deasupra întregului discurs. Multe dintre avertismentele presărate în cuvântare l-au evocat pe Trump, fără să-l numească.
„Nu suntem aici pentru a înscrie puncte sau să fim aplaudați, ci pentru a îmbunătăți viața oamenilor”, făcând apel la un nou „contract social”, deoarece „inegalitățile extreme degradează ideea democratică”. Obama a avertizat că „bătălia de idei” nu se poate desfășura decât „cu o acceptare fermă a realității și a științei”. Iar în lupta împotriva terorismului „trebuie să ne ferim să slăbim valorile care ne fac să fim ceea ce suntem”. Și „democrația noastră este în pericol, când considerăm că ea este dobândită definitiv”.
Unul dintre cele mai surprinzătoare pasaje din discurs a avut ca obiect eșecul realizării unei „Americi postrasiale”: „Oricât de bine intenționată ar fi, această viziune nu a fost realistă. Rasa rămâne o forță puternică și care adesea divizează.” Surprinzător (dar explicabil după victoria lui Trump) și apelul lui Obama către asistență de de a se pune în locul „tipului alb, de vârstă medie”, care își vede reperele dispărând într-o economie din ce în ce mai dificilă și o societate din ce în ce mai multiculturală. „Trebuie să fim atenți, să ascultăm.”
Bilanțul eșecurilor externe
● A retras trupele din Irak, creând un vid de putere ce a favorizat apariția ISIS.
FOTO: Obama i-a permis lui Putin să preia inițiativa în Orientul Mijlociu FOTO: MEDIAFAX
● În Siria, Obama a permis ca America să piardă inițiativa în fața Rusiei lui Putin, în acest moment fiind exclusă de la masa negocierilor pentru găsirea unei soluții de pace.
● Susținând (dacă nu chiar inițiind) Primăvara Arabă, Obama a răsturnat întreaga ordine din Orientul Mijlociu, mai ales în Libia, Egipt, Siria, Yemen.
● Alungați de război, milioane de oameni și-au părăsit locuințele. O parte din acest exod al imigranților a lovit Europa, iar o altă parte (3,5 milioane) este masată în Turcia și amenință să se reverse peste continent.
● Prin sprijinul explicit pentru forțele islamiste radicale, precum Frăția Musulmană, Obama a dus relațiile Statelor Unite cu Israelul la cel mai de jos nivel din istorie.
● Acordul nuclear cu Iranul permite regimului ayatollahului Ali Khamenei să redevină o forță mondială și, peste doar câțiva ani, să poată deține arma nucleară.
● Prin slăbiciunea sa, administrația Obama a permis Chinei să pună practic stăpânire pe apele internaționale ale Mării Chinei de Sud-Est, regiune strategică din punct de vedere comercial și al hidrocarburilor.
Bilanțul eșecurilor interne ale lui Obama
Iată mai jos o listă cu câteva dintre bilele negre ale celor opt ani de mandat ai celui de-al 44-lea președinte:
FOTO:Mașină a poliției vandalizată de militanții Black Lives Matter
● Numărul familiilor de culoare ce dețin o locuință a scăzut cu 6%. Venitul lor mediu a scăzut cu 9%. Rata șomajului în rândul negrilor a depășit recordul din 1977.
● Venitul mediu anual al unei familii americane a scăzut cu 2.000 de dolari în timpul lui Obama.
● Invitând la Casa Albă organizația extremistă Black Lives Matter (un fel de Ku Klux Klan negru), finanțată de George Soros, Obama a încurajat explicit polarizarea rasială și violențele.
● Pentru a acoperi asigurările de sănătate a 20 de milioane de persoane defavorizate, care în mod normal nu aveau dreptul la asigurări, americanii s-au trezit pentru 2017 că trebuie să achite 10.000 de dolari taxă de asigurare.
● Micile întreprinderi, neputând plăti asigurările angajaților full-time, cum cere legea, au renunțat la aceștia și au angajat colaboratori part-time.
● Numeroase companii de asigurări au dat faliment.
● Obama este primul președinte american care nu a reușit să atingă o creștere economică de 3%.
Bilanțul controverselor
● A permis legalizarea căsătoriilor homosexuale.
● A permis manifestarea liberă a homosexualilor și transsexualilor în US Army, inclusiv portul uniformelor despre care consideră că se potrivește orientării lor.
● A legalizat portul turbanului și al vălului islamic în uniforma US Army.
● A constrâns școlile să permită elevilor transsexuali să folosească toaletele, dușurile și vestiarele de „Bărbați” și „Femei” după „genul pe care și-l asumă”.
● A pus sub ascultare ziariștii de la Associated Press.