Obama se răsteşte la chinezi: "Ajunge! Lasaţi yuanul să se aprecieze"

Obama se răsteşte la chinezi: "Ajunge! Lasaţi yuanul să se aprecieze"

Preşedintele american Barack Obama a cerut din nou Chinei, pe un ton destul de dur, să se conformeze reglementărilor internaţionale şi să permită monedei sale să se aprecieze, informează Reuters.

Liderul de la Casa Albă a declarat că Beijingul se joacă cu sistemul economic internaţional prin politica comercială şi monetară practicată. "Vom cere în continuare ferm ca China să opereze după aceleaşi reguli ca toţi ceilalţi. Nu vrem să profite de Statele Unite", a spus Barack Obama într-o conferinţă de presă la sfârşitul summit-ului de Cooperare Economică Asia-Pacific. Acesta a adăugat sec: "Ajunge!". Declaraţia dură a liderului american vine la o zi după o întrevedere cu omologul său chinez Hu Jintao.

Obama a reafirmat ideea că Beijingul menţine yanul la valori scăzute în mod artificial pentru a câştiga la exporturi şi a făcut presiuni pentru o apreciere mai abruptă a monedei chineze.

Declaraţia preşedintelui american nu a rămas fără răspuns. Chinezii au declarat că nu au de ce să respecte nişte reglementări la crearea cărora ei nu au fost consultaţi. Pang Sen, director general adjunct la ministerul chinez de externe, a declarat că ţara sa va respecta doar regulile stabilite colectiv, prin consens, la care îşi va aduce contribuţia şi China. "Dacă regulile sunt decise de una, sau de doar câteva ţări, China nu are obligaţia să se conformeze", a afirmat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News