Obama către Israel: ”Vrem o diversiune care ar permite Iranului să se prezinte victimă?”

Obama către Israel: ”Vrem o diversiune care ar permite Iranului să se prezinte victimă?”

Președintele american Barack Obama a avertizat, în timpul unei intervenții publice, asupra unei acțiuni care ar putea permite Iranului să se prezinte ”victimă”. Comentariul liderului american are loc cu trei zile înainte de vizita premierului israelian Benjamin Netanyahu la Washington.

Liderul american a afirmat că va cere premierului israelian, luni, să amâne orice plan militar de a ataca Iranul și să lase mai mult timp pentru ca sancțiunile internaționale să stopeze ambițiile nucleare ale Teheranului.

”În momentul în care Iranul nu beneficiază de multă simpatie și când singurul său aliat (Siria) este în fierbere, vrem o diversiune care ar permite Iranului să se prezinte victimă?”, s-a întrebat Obama, într-o intervenție pentru revista ”The Atlantic”, în timpul căreia a dat asigurări că Israelul știe că el ”nu blufează” când se opune ambițiilor nucleare ale Teheranului, scrie ”Le Figaro”. ”Cred că guvernul israelian recunoaște că, în calitate de președinte al Statelor Unite, nu blufez”, a spus Obama. ”Cred și că guvernele iranian și israelian recunosc faptul că atunci când SUA spun că este inacceptabil ca Iranul să aibă arma nucleară, o spunem cât se poate de serios”, a continuat liderul de la Casa Albă. Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, îi va solicita lui Barack Obama, la întrevederea pe care o vor avea, luni, să ameninţe public Iranul cu un atac militar dacă nu opreşte programul nuclear, relata miercuri cotidianul israelian Haaretz. Obiectivul lui Netanyahu este să obţină de la Obama o declaraţie publică mai belicoasă decât formula că ”toate opţiunile sunt pe masă”, sugerată până în prezent în mediile israeliene şi o asigurare clară că SUA pregătesc o operaţiune militară în cazul în care Iranul nu va decide să înceteze programul nuclear.

Ne puteți urmări și pe Google News