Obama către Iran: Daţi-ne drona înapoi! Răspunsul lui Ahmadinejad: Americanii ne-au dat nouă avionul spion

Obama către Iran: Daţi-ne drona înapoi! Răspunsul lui Ahmadinejad: Americanii ne-au dat nouă avionul spion

Administraţia Obama a solicitat oficial autorităţilor de la Teheran să returneze SUA drona spion capturată de forţele armate iraniene în urmă cu o săptămână. Oficialii americani recunosc însă sutn slabe şanse ca Teheranul să răspundă pozitiv.

Solicitarea către Teheran a fost făcută de preşedintele Barack Obama, care a declarat că SUA îşi vor avionul fără pilot înapoi. "Am cerut să ne fie returnat. Vom vedea cum vor vor răspunde iranienii", a spus preşedintele SUA într-o conferinţă de presă la Casa Albă, relatează "Huffington Post".

Aseară însă, într-un interviu pentru televiziunea de stat din Venezuela, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat că nimic nu sugerează faptul că ţara sa va răspunderii cererii americanilor.

"Probabil că americanii au decis să ne dea nouă avionul spion. Acum avem controlul asupra acestui avion", a subliniat liderul de la Teheran. "Sunt aici oameni care sunt capabili să controleze avionul spion, care cu siguranţă analizează sistemul acestui aparat.... În orice caz, acest avion spion se află acum la noi".

Ne puteți urmări și pe Google News

O agenţie de presă iraniană semi-oficială nota astăzi că Teheranul nu va lua în considerare cererea SUA. Mai mult, ministrul apărării din Iran a declarat că Washingtonul ar trebui să îşi ceară scuze pentru invadarea spaţiului aerian iranian în loc să solicite returnarea dronei.

Iranul afirma recent că va copia drona americană spion RQ-170 Sentinel, pe care a capturat-o în urmă cu o săptămână, urmând să îşi echipeze forţele armate cu aceasta. Potrivit unui important parlamentar iranian, responsabil cu securitatea naţională, "Teheranul este pe cale să finalizeze decriptarea codurilor dronei, iar următoarea etapă va fi reproducerea aparatului". RQ-170 Sentinel este o dronă de recunoaştere de mare altitudine, a cărei existenţă - dezvăluită în 2009 de canale media specializate - nu a fost recunoscută de forţele aeriene ale SUA decât în 2010.