Obama, acuzat că a pus în pericol securitatea națională: a permis accesul la documente secrete despre lichidarea lui Osama

Obama, acuzat că a pus în pericol securitatea națională: a permis accesul la documente secrete despre lichidarea lui Osama

Președintele american Barack Obama este acuzat că a pus în pericol securitatea națională, din rațiuni electorale, permițând unor producători de la Hollywood să aibă acces la materiale secrete referitoare la operațiunea de lichidare a lui Osama bin Laden, în 2011.

Documentele puse la dispoziție conform legii dreptului la informație arată că departamentul de apărare al liderului de la Casa Albă și CIA au ajutat-o pe regizoarea Kathryn Bigelow, câștigătoare a unui Oscar, să obțină informații despre operațiunea de ucidere a liderului al Qaida, pentru noul său film. Mai mult, administrația Obama i-a pus la dispoziție ”o agendă, un operator și un comandant al forțelor SEAL, echipa de elită a marinei care în mai 2011 l-a ucis pe Osama bin Laden. Identitățile membrilor SEAL au rămas însă secrete.

Echipa de la Hollywood a fost dusă într-o locație secretă și i s-a permis chiar să intre în unele seifuri ale CIA, în care se află cele mai secrete informații. De asemenea, a fost arătată o machetă a CIA cu reședința în care se ascundea Osama la Abbottabad, în Pakistan. Pe măsură ce campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA devine tot mia intensă, republicanii l-au acuzat pe Obama și Casa Albă că exploatează operațiunea de ucidere a lui Osama și alte raiduri anti-teroriste în scopuri pur electorale. Regizoarea Kathryn Bigelow este acuzată și ea că și-a programat premiera filmului, intitulat ”Zero Dark Thirty”, în luna octombrie special pentru a da mai multe șanse realegerii lui Obama la Casa Albă, în noiembrie, scrie ”Telegraph”.

Ne puteți urmări și pe Google News