Evenimentul Zilei > Politica > Oaspete SURPRIZĂ la Palatul Cotroceni
Oaspete SURPRIZĂ la Palatul Cotroceni

Oaspete SURPRIZĂ la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni pe omologul său croat, Kolinda Grabar-Kitarovic. Președintele croat va rămâne în România până miercuri, la invitaţia şefului statului român.

Kolinda Grabar-Kitarovic a fost întâmpinată pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni de preşedintele Iohannis.

Alături de preşedintele Iohannis se află consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, secretarul de stat în MAE George Ciamba şi ambasadorul României în Croaţia, Constantin-Mihail Grigorie.

Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale şi vor susţine o declaraţie de presă comună.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile dintre cei doi oficiali se vor axa pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, regională şi de securitate.

„În plan bilateral, vor fi discutate modalităţile prin care nivelul de excelenţă atins în dialogul politic va putea crea premisele obţinerii unor rezultate mai bune, concrete, în domeniul economic, precum şi în alte domenii sectoriale. Cei doi preşedinţi vor deschide, de altfel, în data de 3 octombrie, lucrările Forumului oamenilor de afaceri români şi croaţi, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor reciproce”, precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Iohannis va evidenţia importanţa pe care o au pentru relaţia bilaterală minoritatea croată din România, precum şi comunitatea română din Croaţia.

„În ceea ce priveşte agenda europeană, o atenţie deosebită va fi acordată, printre altele, aspectelor legate de viitorul proiectului european şi perspectivei exercitării, pentru prima dată pentru ambele ţări, a Preşedinţiilor Consiliului UE în cadrul aceluiaşi Trio de preşedinţii”, mai arată sursa citată.

Totodată, preşedintele României şi omologul croat vor evidenţia importanţa cooperării şi asigurării securităţii şi stabilităţii Europei de Sud-Est. Discuţiile vor viza, de asemenea, problematica Vecinătăţii Estice.

„În planul cooperării regionale, va fi abordată organizarea, anul viitor, de către România, a Summitului Iniţiativei celor 3 Mări, demers în care atât Croaţia, cât şi România au fost implicate încă de la lansarea sa, în 2015, la New York, urmată de Summitul de la Dubrovnik din 2016 şi cel de la Varşovia, din iulie 2017”, afirmă reprezentanţii Preşedinţiei.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi problematica de securitate, cu accent asupra cooperării în NATO şi a rolului Alianţei la nivel european şi global, inclusiv în pregătirea Summitului din 2018.