Oana Cătălina Chiţu duce tangoul interbelic între Berlin şi Sziget
- Adam Popescu
- 23 iunie 2009, 00:00
Interpreta tangoului românesc interbelic, născută în Humuleşti, va deschide pe 24 iunie, în capitala germană, spectacolul care marchează 10 de ani de existenţă a Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu”.
Oana Cătălina Chiţu va cânta în celebrul Admiralpalast din Berlin şi apoi la Festivalul de la Sziget. Între concertele din Polonia şi Austria, susţinute primăvara aceasta, şi cele care vor urma de-a lungul verii pe scenele diferitelor festivaluri europene, precum cel de la Sziget, Oana Cătălina Chiţu îşi împlineşte un vis, pe care probabil îl nutresc mulţi artişti care concertează în Germania: de a cânta pe prestigioasa scenă a teatrului Admiralpalast din Berlin.
Interpreta tangoului românesc interbelic, născută în Humuleşti, va susţine un concert-spectacol pe 24 iunie, la ora 20:30. Cu acest spectacol, va deschide evenimentele care marchează 10 de ani de existenţă a Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” în capitala germană.
„Emoţiile sunt mari, dar nu atât de mari pe cât îmi este bucuria de-a concerta în Admiralpalast. Abia aştept! Programul va fi „Bucharest Tango” dar, trebuie să spun, niciodată nu avem două concerte la fel, chiar dacă programul e acelaşi. Improvizaţiile, moderarea spectacolului, care va fi ca de fiecare dată spontană, vestimentaţia, toate diferă de la spectacol la spectacol. Iar colaborarea cu Alice Barb ca regizoare va „încorona” showul”, mărturiseşte Oana Chiţu pentru „Evenimentul Zilei”.
Exotism multi-etnic
Oanei Chiţu i-a reuşit să reînvie tradiţia tangoului românesc interbelic, uitat chiar şi în România, în capitala Germaniei, loc sensibil la muzica altor popoare. Ea însăşi este deschisă către alte culturi. Cântăreaţa, care a părăsit România în 1990 pentru a se stabili în Germania, a studiat mai întâi africanistica, fermecată de „exoticul” necunoscutului, apoi, în acelaşi spirit şi cu marea sa pasiune pentru muzică, s-a apropiat de muzica balcanilor, învăţând romanes şi cântând până astăzi alături de muzicieni consacraţi din Serbia, Grecia sau România, în formaţia „Romenca”.
În urmă cu doi ani, alături de Valeriu Caşcaval (ţambal), Anton Slavic (vioara), Alexej Wagner (chitară), Alexander Franz (contrabas), Dimitris Christidis (percuţie), Vladimir Karparov (saxofon, clarinet) şi de Dejan Jovanovic, s-a născut proiectul „Bucharest Tango”. Acesta a atras atenţia casei de discuri berlineză Asphalt Tango, iar în mai puţin de doi ani, s-a transformat în primul proiect cu muzică din România care nu se bazează în primul rând pe folclor, fie pe cel românesc, fie pe cel rom.
Prestaţia Oanei Chiţu este apreciată nu numai de iubitorii de tango, ci cu atât mai mult de cei care privesc sceptici succesul tarafurilor şi fanfarelor provenite din România, cu un repertoriu inspirat din cultura romă, criticând că muzica acestora nu este cea care ne reprezintă ţara.
Inspirată de Zavaidoc sau Jean Moscopol
Tangoul Oanei Chiţu se bazează pe elementele clasice ale acestui gen muzical, dar combină şi elemente de folclor şi unele de jazz, aşa cum puteau fi descoperite şi la predecesorii săi, Zavaidoc sau Jean Moscopol. Iar succesul interpretărilor în maniera Chiţu vorbeşte de la sine.
Pe 12 august Oana Chiţu va susţine, alături de trupa sa, un recital la Festivalul de la Sziget, din Ungaria, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din Europa. Oana, alături de trupa sa, va urca pe aceeaşi scenă cu nume grele ale muzicii world, precum formaţia britanică Oi Va Voi, trupa americană Calexico, duetul african Amadou&Miriam sau celebra Orquesta Buena Vista Social Club.
„Pentru noi este foarte important să cântăm la Sziget, din moment ce ne-am propus să prezentăm tangoul românesc şi cântecele Mariei Tanase peste tot în lume. O să cântăm pentru prima dată în Ungaria şi suntem bucuroşi că o să fie într-un cadru atât de amplu, aşa cum i se potriveşte muzicii pe care o să o prezentăm ”, declară ambiţioasa artistă.
Pe locul 4 în topurile world
Albumul „Bucharest Tango”, lansat anul trecut pe piaţa internaţională, s-a clasat pe locul 4 în topul „Top Of The World Album” al revistei britanice „Songlines”, iar fanii cântăreţei se pot bucura în curând de un nou material discografic. Neobosită, Oana lucrează, printre multele apariţii pe scenă, şi la un nou proiect.
„Pe lângă programul destul de încărcat de concerte, lucrăm de trei luni la un album nou. Este vorba de muzică lautarească veche, în formaţiune de trei: voce, acordeon şi tobe. Acum suntem încă în faza de prelucrare a cântecelor, pe care dorim să le înregistrăm cât de curând, probabil vom începe chiar luna viitoare”, spune încrezătoare solista.