Războiul nervilor în PDL, faza pe voturi și pe funcții

Cu zece zile înainte de congres, democrat-liberalii nu se înţeleg în privinţa modalităţii de vot pentru alegerea preşedintelui, dar fac socoteala posturilor puse la bătaie.

Cu Emil Boc şi Vasile Blaga în plină ofensivă electorală, tensiunea creşte în PDL.

Dincolo de atacurile care s-au înteţit în ultima perioadă, divergenţele dintre cele două tabere s-au amplificat, astfel încât cu mai puţin de două săptămâni înainte de congresul de pe 14 mai nu s-a ajuns încă la un acord în privinţa modului în care se va vota la alegerile pentru conducerea partidului.

Susţinătorii lui Emil Boc vor organizarea unor centre de vot pe organizaţii, variantă exclusă însă de oamenii lui Vasile Blaga, care spun că astfel delegaţii vor fi putea fi "dirijaţi" şi cer aplicarea formulei alfabetice.

Discuţii Boc - Blaga

Cum în comisia pentru organizarea alegerilor nu s-a ajuns la nicio concluzie, rezolvarea impasului a fost pasată celor doi candidaţi la şefia PDL. De altfel, Emil Boc şi Vasile Blaga au avut luni o discuţie, secretarul general al PDL spunând că atacurile din ultima vreme la pachet cu impunerea unui vot pe organizaţii riscă să "talibanizeze" cele două tabere, cu efecte greu de controlat.

Cum şi Emil Boc, şi Vasile Blaga au preferat să păstreze discreţia asupra discuţiilor pe care le-au avut, democrat-liberalii apropiaţi premierului au interpretat întâlnirea celor doi drept o încercare de negociere a taberei adverse.

Unii dintre ei chiar susţin că terenul ar fi fost pregătit înainte de Radu Berceanu şi Gheorghe Albu, susţinători ai lui Blaga, care ar fi încercat "să aranjeze" câteva funcţii pentru Sorin Frunzăverde şi Constantin Ostaficiuc (primvicepreşedinţi), Cezar Preda (secretar general) şi Cristian Boureanu (vicepreşedinte).

Berceanu nu vrea blat

Vasile Blaga şi susţinătorii săi spun însă că, în acest moment, nu este luată în calcul nicio înţelegere cu tabăra adversă. "Nu am avut nicio negociere pentru că funcţiile se câştigă prin vot şi o să câştigăm", a declarat, pentru EVZ, Vasile Blaga.

"Eu, unul, nu numai că nu am avut astfel de negocieri, dar mi se pare o prostie. Sunt total împotrivă pentru că asta ar fi un fel de blat", a susţinut şi Radu Berceanu. El a comentat că punerea sa pe lista negociatorilor de funcţii urmează "logica potrivit căreia cei din tabăra lui Blaga sunt susţinuţi de opoziţie şi de moguli".

"Cred că Ponta şi Antonescu dau acatiste să rămână Boc preşedinte. Cu Boc au ajuns unde au ajuns, şi cu Boc PDL a ajuns unde a ajuns", a comentat liderul democrat-liberal.

La rândul său, Gheorghe Albu a declarat, pentru EVZ, că nu a existat nicio negociere pe funcţii cu tabăra Boc.

"Nu s-a discutat până acum despre aşa ceva. O astfel de decizie ar fi prematură", a spus Albu.

Vot ca la alegerea lui Băsescu

Radu Berceanu susţine că singurele discuţii care au avut loc s-au referit la modul în care se va desfăşura votul la congres astfel încât oricine va fi ales preşedinte asupra lui să nu planeze suspiciuni. Iar în acest caz, a spus el, varianta de exclus ar fi cea în care delegaţii să voteze pe organizaţii.

"Să fie în ordine alfabetică. Toată lumea ştie alfabetul", a comentat el.

De altfel, această formulă de vot este agreată şi de Vasile Blaga.

"Nu am nicio nemulţumire dacă va fi vot secret, ca la Convenţia din 2001, când a fost ales preşedinte al PD Traian Băsescu ", a spus el.

POZIŢIE

"Nu am avut nicio negociere pentru că funcţiile se câştigă prin vot." VASILE BLAGA, secretar general al PDL

"Sunt total împotriva negocierilor acum. Ar fi un fel de blat" RADU BERCEANU, senator PDL