Un studiu nou arată că oamenii devin din ce în ce mai proşti. Întrebare de un milion de dolari: De ce?

Un studiu nou arată că oamenii devin din ce în ce mai proşti. Întrebare de un milion de dolari: De ce?

Inteligența oamenilor este în regres. Site-ul inc.com se întreabă dacă fenomenul a fost cauzat de dietele catastrofale pe care le ţin oamenii, școli proaste, obsesie de tehnologie sau media din ce în ce mai precară.

Pe măsură ce tehnologia avansează şi gadgeturile devin tot mai inteligente, oamenii par să devină din ce în ce mai proşti, concluzionează cercetătorii. Testele IQ efectuate recent în Marea Britanie, Danemarca şi Australia arată că nivelul de inteligenţă a scăzut mult în ultimul deceniu.  

Întrebare de milioane de dolari: De ce? 

Asta este o veste destul de înspăimântătoare pentru fanii progresului, dar, de asemenea, se cere o întrebare incredibil de importantă: De ce? Ce cauzează regresul inteligenţei?  S-ar putea să te întrebi dacă e genetic. Dar aceasta pare a fi exclusă de noile cercetări, ceea ce arată că, chiar și în cadrul familiilor unice, IQ a scăzut. Economistul Tyler Cowen, rezumă: "Cu alte cuvinte, am început să construim un mediu plin cu proşti",  dar oamenii de știință sunt încă încurcați în privința aspectului exact al vieții moderne care determină declinul.

Unii au presupus că vina aparţine tehnologiei, dar declinul a început în anii 1970, cu mult înainte ca toată lumea să își petreacă zilele în faţa ecranelor.  Alte explicații propuse sunt dietele moderne nesănătoase, mediile din ce în ce mai toxice, sau scăderea calității școlarizării şi lipsa lecturii. Oamenii de știință fac o distincție între inteligența cristalizată (toate lucrurile pe care le-ați învățat și vi le amintiți) și inteligența fluidă (abilitatea de a învăța lucruri noi).  Cu toate acestea cauza declinului rămâne un mister. Oricum ar trebui să începem cu toții să ne îngrijorăm despre ceea ce ar putea să facă creierul nostru sedentar şi dependent de inteligenţa artificială.

O explicaţie ar fi că oamenii şi-au atins deja limita maximă de inteligentă

În perioada 1930-1980, nivelul mediu de IQ a crescut în Statele Unite cu 3 puncte, la fel şi în Japonia şi Danemarca după terminarea războiului. Fenomenul a fost denumit „efectul Flynn” şi este explicat prin creşterea nivelului de trai şi mai ales prin îmbunătăţirea dietei.  Acum, acest trend a ajuns brusc la sfârșit, arată un nou studiu publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.  În cadrul studiului realizat de Ragnar Frisch Centre for Economic Research din Norvegia au fost analizate rezultatele a 730.000 de teste IQ. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că efectul Flynn și-a atins apogeul la mijlocul anilor 1970. De atunci, trendul este în scădere semnificativă.  „Este cea mai convingătoare dovadă de până acum că efectul Flynn s-a inversat”, a spus psihologul.

Suntem la finalul „efectului Flynn” în ţările dezvoltate, iar nivelul de IQ a început să scadă

James Flynn crede că soluţia este educaţia şi că această problemă este temporară, dar alţi oameni de ştiinţă sunt mult mai pesimişti.  Ei susţin că este vorba de un declin intelectual genetic, tot mai multe persoane îşi ating limita maximă de inteligenţă, dar în acelaşi timp această limită scade tot mai mult.  

Unii cercetători spun că una din probleme este că oamenii educaţi aleg să aibă tot mai puţini copii, astfel că noile generaţii sunt formate mai mult din oameni cu un intelect mai limitat.  Potrivit lui Richard Lynn, psiholog la Universitatea din Ulster, nivelul general al coeficientului de inteligenţă a scăzut cu un punct în perioada 1950-2000. Dacă tendinţa se menţine, oamenii vor mai pierde un punct până în anul 2050, titrează inc.com.