Oamenii de știință susțin că activitatea nucleară crescândă de la Cernobîl nu reprezintă motiv de panică

Creșterea activității nucleare în interiorul reactorului nuclear distrus de la Cernobîl nu ar trebui să provoace motive de panică, la momentul actual, potrivit oamenilor de știință. Chiar dacă în ultimii patru ani au fost observate variații la nivelul densității fluxurilor de neutroni, situația actuală nu reprezintă un pericol. 

Creșterea densității fluxului de neutroni de la nivelul unui reactor nuclear distrus din Ucraina a stârnit panică, însă experții de la Cernobîl susține că această creștere a activității nucleare nu constituie un pericol. 

Context

De mai bine de patru ani, oamenii de știință au remarcat o creștere a densității fluxului de neutroni în interiorul reactorului distrus. Potrivit declarațiilor specialiștilor însă, în prezent, informațiile furnizate de către senzori spun că valorile sunt stabile. 

“După amplasarea noului sarcofag sigur în poziţia sa proiectată (...) se observă într-adevăr o creştere a densităţii fluxului de neutroni”, a fost una dintre concluziile specialiștilor de la Institutul pentru probleme de securitate la centralele nucleare din Ucraina. 

Nivelurile ridicate de radiaţii şi daunele de la Cernobil fac, însă, imposibila stabilirea cu exactitate a situaţiei de sub reactorul distrus.

În comunicatul emis de autorități, se menționeaza totuși că nu există un nivel de creștere a densității fluxului de neutroni care să ridice semne de întrebare. “Nivelurile actuale nu prezintă un pericol pentru o reacţie în lanţ autonomă”, susțin oamenii de știință. 

Această creștere a densității fluxului de neutroni era de așteptat, având în vedere estimările specialiștilor. Nivelul ascendent al fluxului de neutroni este încurajat, potrivit comunicatului emis de autorități, de procesul de pierdere a umidității. 

"Datele experimentalor actuale confirmă această ipoteză ştiinţifică", afirmă ei, adăugând că studiază şi monitorizează cu multă atenţie reactorul avariat, conform Agerpres

Reactorul 4 s-ar fi "reactivat"

Reactorul nr. 4 de la centrala Cernobîl a explodat în aprilie 1986 în timpul unui test de siguranţă eşuat care a declanșat cel accident nuclear din lume. Particulele radioactive au afectat o bună parte din Europa, iar zeci de mii de oameni au fost obligaţi să se evacueze.

În urma accidentului, reactorul care a explodat la centrala nucleară de la Cernobîl a fost „îmbrăcat” într-un sarcofag. Acum, senzorii au înregistrat un număr din ce în ce mai mare de neutroni, semnalul unei reacții de fisiune nucleară, ce ar veni dintr-una din incintele inaccesibile ale reactorului. „Este precum jarul dintr-o groapă pentru grătar”, a comentat Neil Hyatt, chimist de la Universitatea Shefield din Marea Britanie.