Un asteroid se va apropia de Pământ joi, 24 septembrie. 2020 SW va trece trece la o distanță mult mai mică de Terra decât orbita pe care se află Luna.
Un asteroid de dimensiunea unui autorulote va trece joi aproape de Pământ
Asteroidul, denumit 2020 SW, nu se va ciocni cu Pământul, conform Centrului pentru Studierea Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS) din cadrul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. Dar va trece destul de aproape, la 27.000 de kilometri distanţă de planeta noastră, conform Virtual Telescope Project.
Pentru a ne face o idee despre cât înseamnă această distanţă, trebuie să ne amintim că Luna se află la 384.000 de kilometri de Pământ. Acest lucru înseamnă că asteroidul va trece mai aproape chiar decât orbitele pe care se află sateliţii de televiziune şi cei meteorologici (aproximativ 35.888 de kilometri distanţă), semnalează EarthSky.
Trecerea pe lângă Pământ îi va schimba traiectoria
Oamenii de ştiinţă nu cunosc încă dimensiunile exacte ale acestui asteroid, însă estimează că ar avea între 4,4 şi 9,9 metri lungime, conform CNEOS.
Acest asteroid de dimensiunea unei camionete sau a unei autorulote a fost descoperit abia săptămâna trecută, pe 18 septembrie, de către observatorul Mount Lemmon Survey din Arizona.
Trecerea pe lângă Pământ îi va schimba probabil traiectoria, iar 2020 SW nu va mai reveni în apropierea planetei noastre până cel mai probabil pe 3 iunie 2029, conform Jet Propulsion Laboratory.
Asteroidul se deplasează prin spaţiu cu viteza de 7,7 km/s şi nu va fi vizibil cu ochiul liber, conform Jet Propulsion Laboratory.
Asteroidul va apărea mai luminos pe măsură ce se apropie de Pământ. Dacă doriți o vizualizare clară asteroidului, puteţi intra pe site-ul web The Virtual Telescope , care afișează un flux live începând cu ora 18:00 EDT (22:00 UTC) miercuri, 23 septembrie.
Virtual Telescope Project are un set foarte puternic de telescoape performante, robotizate, accesibile de la distanță chiar şi pe Internet. Mai mult, oferă o experiență astronomică fantastică celor pasionaţi de astfel de fenomene, după cum informează livescience.