Oamenii de știință au descoperit o bacterie intestinală ce poate reduce riscurile mortale ale fumatului

Sursa foto: Arhiva EVZ

Oamenii de știință americani și chinezi au descoperit o bacterie intestinală ce poate acționa eficient asupra nicotinei și prin urmare poate reduce o serie de riscuri pe care le are asupra organismului.

Un studiu realizat de oamenii de știință din SUA și China a identificat o bacterie intestinală care poate acţiona în mod eficient asupra nicotinei. Acest ingredient, aflat în țigări, produce dependență și are efecte nocive asupra sănătății.

O bacterie intestinală poate lupta împotriva nicotinei

Astfel, cercetătorii au observat că o colonie de bacterii intestinale a redus concentraţiile de nicotină din intestinele şoarecilor expuşi acesteia. Nicotina activează un tip de moleculă intestinală numită AMPK. Potrivit studiului, aceste molecule contribuie la progresia bolii ficatului gras non-alcoolic, asociată fumatului.

La studiu au participat cercetătorii chinezi de la Universitatea din Beijing, Universitatea din Zhejiang, Universitatea Fudan, Primul Spital Afiliat al Universităţii de Medicină din Wenzhou, alături de cei de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA.

Bacteria descoperită se numește Bacteroides xylanisolvens și poate degrada nicotinoidele acumulate în intestinul unui fumător, potrivit alephnews.ro.

Fumatul crește riscul de apariție al bolilor

Fumătorii au semnificativ mai multe șanse de a dezvolta boli care pot duce la decesul lor, potrivit unui studiu. Astfel, cercetătorii americani au descoperit că cei care fumează țigări au cu 48% mai multe șanse de a dezvolta boli respiratorii precum Covid față de cei care nu fumează.

Mai mult, fumătorii au cu 12% mai multe șanse de a contracta infecții virale, cum ar fi răceala, în comparație cu persoanele care nu fumează. De asemenea, oamenii de știință au avertizat că vape-urile ar putea provoca cancer la fel de ușor ca și țigările.

Tutunul ar putea fi complet interzis, după 2028, pentru anumite persoane. Așadar, persoanele născute după 2010 nu vor mai avea voie să cumpere produse din tutun sau pe bază de nicotină.

Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană (ICE) care prevede introducerea de restricții pentru achiziția produselor din tutun pentru viitor. Dacă actul de reglementare va fi adoptată, prima generație fără tutun va fi cea care va atinge vârsta majoratului în 2028.