Evenimentul Zilei > Social > „Oaia albă în turma neagră” – Așa vede istoricul american Larry Watts România, în anul Centenarulilui Marii Uniri
„Oaia albă în turma neagră” – Așa vede istoricul american Larry Watts România, în anul Centenarulilui Marii Uniri

„Oaia albă în turma neagră” – Așa vede istoricul american Larry Watts România, în anul Centenarulilui Marii Uniri

Larry Watts va conferenția la Casa Academiei. Analistul de politică internațională Corneliu Vlad și profesorul Ilie Badescu, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Sociologie, vor vorbi despre România la Centenar alături de invitatul special dr. Larry Watts.

Eludarea controlului sovietic era prioritatea principală a celei mai mari părți a elitei comuniste din România chiar și înainte de moartea lui Stalin, în martie 1952. Unul dintre principalele motive era ostilitatea pe care Rusia bolșevică o nutrea față de prezența însăși a României în cadrul Cominternului unde, în 1924-1943, autoritățile de la Moscova ordonaseră tuturor membrilor acestuia să militeze și să acționeze pentru distrugerea statului român. Două decenii de cooperare și de operațiuni antiromânești lăsaseră o amprentă notabilă asupra mentalității celorlalți lideri comuniști. Când au preluat puterea în țările comuniste din Europa de Est, foștii cominterniști au continuat să manifeste aceleași atitudini șovine la adresa românilor”, afirmă istoricul american Larry Watts într-o prezentare a celei mai recente lucrari a sa, „Oaia albă în turma neagră. Politica de securitate a României” (Editura Rao, București, 2018). Despre aceasta și despre ultimii 100 de ani din Istoria României se va dezbate la Conferința publică de Centenar a Institutului de Sociologie al Academiei Române, joi, 29 Noiembrie 2018, la ora 14.00, la sediul de la Casa Academiei,din Calea 13 Septembrie Nr. 13, Etaj 4, București, Sala de Conferințe „Dimitrie Gusti”.

 

[Romanii sunt] un popor fara istorie… destinati sa piara in furtuna revolutiei mondiale… [ei sunt] suporteri fanatici ai contrarevolutiei si [vor ] ramane astfel pana la extirparea sau pierderea caracterului lor national, la fel cum propria lor existenta, in general, reprezinta prin ea insasi un protest contra unei marete revolutii istorice… Disparitia lor de pe fata pamantului ar fi un pas inainte.” scriau Marx și Engels într-un articol din 1849 intitulat „Lupta maghiarilor” scos la lumină într-una din cărțile de referință ale profesorului american, în prezent cercetător al Academiei Române.

 

Analistul de politică internațională Corneliu Vlad și profesorul Ilie Badescu, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Sociologie, vor vorbi despre România la Centenar alături de invitatul special dr. Larry Watts. Intrarea este liberă, informează revista Sociologia-Azi.