"O zi bună de plajă" a luat Ursul de Aur

"O zi bună de plajă" a luat Ursul de Aur

Filmul românesc, în regia lui Bogdan Mustaţă, a primit ieri cel mai important premiu pentru scurtmtraj al celei de-a 58-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin. Filmul de zece minute, realizat după un scenariu de Cătălin Mitulescu, îl are în centru pe trei tineri delicvenţi care sechestrează un şofer de dublă şi o prostituată şi-i duc pe o plajă. Actorii au fost luaţi dintr-o închisoare de minori şi respectiv din centre de plasament din Bucureşti.

Contactat de EVZ, Bogdan Mustaţă a declarat că „e greu să apreciez acum ce îmi va aduce premiul acesta, e abia prima dimineaţă după gală, nici nu m-am dezmeticit bine. Sper să mi se deschidă nişte uşi. M-am întâlnit deja cu oameni cărora le-a plăcut scurtmetrajul şi nu ştiu dacă premiul va face diferenţa”.

Juriul competiţiei de scurtmetraje de la Berlinală au ales filmul lui Mustaţă dintre cele 11 care au concurat pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint, alese la rândul lor dintre 29 de scurtmetraje înscrise în festival. Printre cele 29 s-a numărat şi un alt film românesc, "Târziu" de Paul Negoescu, care nu a fost însă eligibil pentru premiu.

Ursul de Argint a fost acordat scurtmetrajului "Udedh bun" al regizorului indian Siddharth Sinha, premiul UIP a revenit peliculei "Frankie" de Darren Thornton din Irlanda, iar DAAD Short Film Prize, filmului "B teme" de Olga Popova din Rusia.  

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, au fost acordate şi două menţiuni speciale, una pentru filmul portughez "Superfície" de Rui Xavier, şi una pentru "RGB XYZ", film irlandez în regia lui David O'Reilly.  

Juriul acestei secţiuni a fost format din actorul Marc Barbé (Franţa), producătorul Ada Solomon (România) şi actriţa Laura Tonke (Germania).             Berlinale Shorts este una din secţiunile Festivalului de Film de la Berlin, a cărui ediţie 2008 se desfăşoară în perioada 7 - 17 februarie. (08:19)