În toamna anului 1983, Dinamo reușea una dintre victoriile de răsunet obținute de echipele românești în cupele europene.
Echipa din Ștefan cel Mare o elimina în turul al 2-lea al Cupei Campionilor Europeni (actuala Ligă a Campionilor), pe Hamburg SV, deținătoarea trofeului. La București, „roș-albii” s-au impus cu 3-0, apoi, în Germania, au pierdut cu 2-3.
A fost un sezon istoric pentru Dinamo, care s-a oprit în semifinale, eliminată de Liverpool, după 0-1 pe „Anfield Road” și 1-2 pe „23 August”. Englezii aveau să câștige competiția în sezonul 1983 - 1984 (1-1 și 4-2 cu AS Roma, după penalty-uri).
În cartea autobiografică „Zâmbind din iarbă”, Cornel Dinu povestește interesul pe care l-a trezit acel parcurs al echipei Dinamo. „Procurorul” era secundul lui Dumitru Nicolae Nicușor și își amintește detalii de senzație din acele vremuri. Foarte interesat de soarta echipei era Tudor Postelnicu, cel care la acea vreme ocupa funcția de șef al Departamentului Securității Statului. El a hotărât că Dinu va trebui să plece în Germania, pentru a studia viitorul adversar.
Antrenorul a primit 2.000 de dolari, pașaport diplomatic și indicația de-a se găsi la Frankfurt cu un agent care activa în Securitatea Externă. „Dragă, nu te abați de la ce s-a spus. Știm totul despre tine. Ai prieteni pe acolo, între ghilimele, treaba ta. De data asta, evită-i. Nu-i suni. Sunt considerați dușamni ai poporului (...)”, i-a transmis Postelnicu lui Dinu.
În Germania, la Aerportul din Frankfurt, antrenorul a făcut joncțiunea cu agentul. „Apare, în fine, ceva ca o arătare între James Bond și Florin Piersic în d’ale lui Conu’ Jean Barbu. Sobru, liniștit, cu fulgarinul alb pe mână, ușor zâmbitor. Se știa, și el, la rândul lui filat, deci, precaut”. În Germania, „Procurorul” i-a urmărit pe cei de la Hamburg într-un meci din Bundesliga disputat cu Braunsweig.
„Se mânca pantagruelic”
Cu câteva zile înaintea meciului tur cu nemții, Dinu și antrenorul principal, Dumitru Nicolae Nicușor,
au fost chemați la T-10, o vilă de protocol a Securității, acolo unde se adunau oamenii cu funcții de decizie. „Gazdă perfectă, Tudor Postelnicu se simțea bine când perora despre fotbal. Era în elementul pasiunii lui mistuitoare (...) La T-10 se mânca pantagruelic. Ospătari-ofițeri, în costume negre de gală, te luau de la intrare. Tăvi de antreuri, băuturi rare. Maestrul casei, ministrul (n.r. - Postelnicu) era ultimul prezent. Lângă el, șeful Internelor, plăcutul Homoșteanu(.n.r - George).
Gustau un whisky bun. Doar un pahar, cu cei care reprezentau tagma super-gradată a colaboratorilor. Decență reală. Postelnicu ciocnea cu toți și închidea, parcă, un ochi”, își amintește Dinu.
Tudor Postelnicu a vrut să afle ce tactică pregătiseră dinamoviștii împotriva nemților. „Calm, am argumentat doar în câteva idei. Jucându-mă cu paharul în mână. Îl roteam, făcând apa minerală să nu sară peste margini.” Dinu a explicat că Dinamo ar trebui să joace așa cum o făcuseră cei de la Braunsweig, care pierduseră cu 0-3!
Postelnicu a ridicat din umeri nedumerit, iar antrenorul a încercat să-l lămurească pe temutul demnitar: „Să jucăm în echipă scurtă, chiar la offside, să nu le dăm spații, să-i pasăm repede și cât mai variat la schimbarea direcției de atac (...)
„Procurorul” povestește că Postelnicu a priceput despre ce plan tactic este vorba și și-a dat acceptul: „Dragii mei, nu am pretenția că mă pricep la fotbal, dar o să mă uit și eu la casetă. S-ar putea ca maestrul să aibă dreptate (...) Dar, doar în zece zile aveți timp să-i surprindeți după cum susții? Ce, ați jucat la offside până acum?”
Milanul lui Berlusconi, evocat de Dinu înainte de vreme
Dinu a explicat că pregătise un program intens de antrenament la care să lucreze ieșirile la offsaid ale defensivei „roș-albe”. Antrenorul face însă o gafă uluitoare în momentul în care redă discuția. El susține că i-a spus lui Postelnicu: „Uitați-vă la Milanul lui Sacchi și Berlusconi (...). Episodul povestit de dinamovist s-a petrecut în 1983, iar marea echipă a lui AC Milan încă nu se formase. Abia în 1986 Berlusconi ajunge patron și-l numește antrenor pe Sacchi în 1987.
La două săptămâni distanță, Dinamo trecea de Hamburg cu scorul de 3-0, goluri marcate de Ionel Augustin (28), Gheorghe Mulțescu (60) și Costel Orac (81). Returul a fost de infarct. Nemții au recuperat handicapul, în minutul 62, dar golurile lui Cornel Țălnar (85) și Gheorghe Mulțescu (90) au rezolvat calificarea.